A magyarok kétharmadának van megtakarítása

pénz, vagyon
Lillian Malrup kétszer is mesés vagyonnal gazdagodott
Vágólapra másolva!
A magyar lakosság megtakarítási kedve jelentősen, 13 százalékkal 66 százalékra nőtt a legutóbbi, 2017-es felmérés adataihoz képest – derült ki a Budapest Alapkezelő legfrissebb reprezentatív, lakossági befektetéseket vizsgáló kutatásából. A magyarok számára továbbra is a biztonság, a kiszámíthatóság és a könnyű hozzáférhetőség a legfontosabb szempontok a megtakarítási forma kiválasztásánál. Ugyanakkor a befektetési célú megtakarítások aránya is nőtt: a megkérdezettek közel egyharmada igyekszik kamatoztatni a félretett pénzét. A Budapest Alapkezelő véleménye szerint a trend folytatódni fog, azonban érdemes lehet több lábon állni és egyszerre többféle befektetési termékben tartani a megtakarításokat.
Vágólapra másolva!

A Budapest Alapkezelő még 2013-ban indította évente ismétlődő trendkutatását, amelynek célja, hogy felmérje a hazai lakosság körében a megtakarítani tudók arányát, a különböző megtakarítási, befektetési eszközök megoszlását, valamint a megtakarítási és befektetési eszközökkel kapcsolatos pénzügyi ismereteket és az egyes eszközökhöz – ezen belül kiemelten a befektetési alapokhoz – való viszonyulást.

A legutóbbi, 2017-es kutatás óta

jelentősen, 13 százalékkal nőtt a megtakarítással rendelkezők aránya: tavaly a lakosság közel kétharmada tett félre valamilyen célra.

A megtakarítás összege ugyanakkor nem változott érdemben: a lakosság 31 százaléka továbbra is kevesebb, mint 100 ezer forinttal rendelkezik, legfeljebb 1 millió forintot a válaszadók 37, míg ennél nagyobb összeget a válaszadók 33 százaléka takarított meg.

Szintén változatlan az előző évekhez képest, hogy továbbra sem szívesen fialtatjuk a pénzünket:

a megkérdezettek 35 százaléka ugyanis lekötés nélkül folyószámlán, negyedük pedig készpénzben tartja a megtakarításait annak ellenére, hogy a kutatásban résztvevők számára egy befektetés esetében a garantált hozam kiemelkedően fontos.

Ha a befektetési eszközöket vizsgáljuk, akkor a legnépszerűbb közülük az állampapír, amely aránya a fentiektől jócskán elmarad, csak a magyarok 12 százaléka rendelkezik valamilyen konstrukcióval. Népszerűsége azonban növekedő tendenciát mutat (az elmúlt két évben 4 százalékkal nőtt), és várhatóan az elkövetkezendő időszakban tovább emelkedhet az állampapírba fektetők aránya.

Forrás: Budapest Alapkezelő

A tartósan alacsony kamatkörnyezet ellenére a lakosság nem vált elfogadóbbá a kockázatokkal szemben,

a válaszadók továbbra is inkább az alacsony hozamú, de kiszámítható befektetéseket választják.

A különböző lehetőségek közötti mérlegelésben a legfontosabb szempont a tőke biztonsága, ezt követi a garantált hozam és a likviditás. Csak a negyedik legfontosabb szempont a várható magasabb hozam, bár a kutatás szerint a megtakarítási célú befektetéssel rendelkezők 51 százaléka nyitottnak vallja magát a kockázatokra.

A felmérésben résztvevőket arról is megkérdezték, hogy mibe fektetnének be egymillió forintot.

A válaszadók között az állampapír lenne a legnépszerűbb, közel negyedük választaná ezt a lehetőséget, ami 7 százalékkal magasabb, mint tavalyelőtt.

A többi lehetséges megtakarítási forma népszerűsége jócskán elmarad az állampapírétól, ráadásul a sorban utána következő készpénz és a lekötés nélküli folyószámla hasznot sem termel.

A megkérdezettek hozamelvárását leginkább a korábbi tapasztalatok határozzák meg, ezt követi a személyesen érzékelt pénzromlás mértéke és csak utána jönnek a hivatalos inflációs adatok.

A kutatásban résztvevők legalább harmada igyekszik tájékozódni a pénzügyekkel, befektetésekkel kapcsolatban, kétharmaduk azonban nem rendelkezik friss információkkal, mert ritkábban, mint havonta vagy soha nem néz utána a lehetőségeknek. Az internet, az ismerősök és családtagok a tájékozódás elsőszámú forrásai, az objektív elemzések, szakértői hírlevelek és pénzügyi tanácsadók jócskán lemaradva követik őket.

A magyarok kedvence a megtakarításokban továbbra is a kiszámítható befektetés Forrás: Shutterstock

"A befektetések esetében ajánlott hosszú távon gondolkodni, azonban ha fontos szempont a likviditás, akkor arra is kell figyelni, hogy megtakarításainkat alacsony kockázatú termékben tartsuk" - mondta Kovács Ildikó, a Budapest Alapkezelő vezérigazgatója.