A világ első számú aranybányászati vállalata, a New York-i tőzsdén jegyzett Newmont bejelentette, hogy 2021-re kizárólag önvezető járművekből álló járműflottát működtetnek majd Ausztráliában, a Boddington közelében lévő bányájukban.

A Nyugat-Ausztráliában, Boddington térségében működő aranybánya az egyik legfontosabb a kontinensnyi országban. 2018-ban mintegy 709 ezer unciát adott a nemesfémből, és 35 ezer tonnányit rézércből. A helyi gazdaságban betöltött szerepe kifejezetten nagy, nagyjából 2000 ember megélhetése kapcsolódik a területhez.

Képünk illusztrációForrás: Getty Images/Construction Photography/Avalon

Ezt a telephelyét választotta az üzemeltető Newmont, hogy a világon elsőként, teljesen automatizálttá tegye az aranybányászati tevékenységet, már legalábbis ami az anyagmozgatást illeti.

Ha ez sikerül, akkor a Boddington lehet a világ első olyan, külszíni fejtésű aranybányája, ahol kizárólag önvezető nehézgépjárművek közlekednek a termelésben.

Az autonóm járművekbe tett befektetések a cég számításai szerint nagyobb megtérülést adnak, növelik a termelékenységet és a munkabiztonságot, és két évvel kitolják a bánya tervezett élettartamát is - árulta el a vállalat elnök-vezérigazgatója.

A cég annyira komolyan gondolja azt, hogy 2021-re megvalósítja az átállást, hogy már meg is kezdte a hagyományos teherjárművek vezetőinek átképzését más, a termelést támogató rendszerek kezelésére.

A vállalat elárulta azt is, 150 millió dollárt (mintegy 45 milliárd forintot) fektet be abba, hogy a bányában a Caterpillar szállította, önjáró nehézgépjárművekkel láthassák el a feladatokat- írja a Mining.com.

A Newmont egyébként már egy másik, úttörő szerepet is magáénak tudhat: a cégé a világ első, teljesen zöld elektromosságra, azaz megújuló forrásokból nyert villamos energia felhasználására épülő bányája. A kanadai Borden tavaly októberben kezdte meg működését, miután a Newmont egyesült a Goldcorp nevű céggel, és így a projekt portfóliója része lett.