A magyar társadalmi és természettudományi területen kutatók egyre több nemzetközi kutatási infrastruktúrát vehetnek igénybe kutatásaikhoz - mondta Szabó István, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) tudományos és nemzetközi elnökhelyettese.

Magyarország 17 európai kutatási intézményben tag, évente 3,3 milliárd forint tagdíjat fizet be, ezzel jogosultságot biztosít a magyar kutatóknak a nemzetközi kutatási infrastruktúra használatára - mondta az elnökhelyettes, arra biztatva a magyar kutatókat, hogy minél többen éljenek a lehetőséggel.

A 17 nemzetközi kutatói infrastruktúra a kutatási területek széles körét fedi le, főleg alapkutatásra ad kiváló lehetőséget.

Szabó István, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal tudományos és nemzetközi elnökhelyetteseForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A magyar jelentkezők kutatási javaslatát az adott intézmény bíráló testülete hagyja jóvá. „Érdemes nemzetközi konzorciumhoz kapcsolódva végezni a kutatást" - tette hozzá Szabó István.

A nemzetközi kutatási infrastruktúra igénybevételének bizonyos díjára, valamint a részvétel költségeire pályázni lehet.

Az elnökhelyettes szólt arról is, hogy az idén felmérik, a magyar kutatók mennyire éltek a lehetőséggel, illetve hol lenne még célszerű újabb nemzetközi kutatási infrastruktúrához kapcsolódni. Szerinte a magyar tagság a nemzetközi kutatási infrastruktúrát adó intézményekben mindenképpen kifizetődő, nemcsak a pénzben nehezen kifejezhető szellemi érték növekedése miatt, hanem azért is, mert a befizetett tagdíj egy részét az intézményekbe beszállító magyar cégek vissza tudják szerezni.