Több milliárdos bérfejlesztést jelentett be a Tesco

Tesco Expected To Announce Turnover Figure Of £1 Billion Per Week Business Finance Business,Finance > on April 20, 2009 in London, England.
LONDON, ENGLAND - APRIL 20: Shoppers queue to pay for their shopping in the Tesco Extra superstore on April 20, 2009 in New Malden, Surrey, England. The huge New Malden store has the highest weekly turnover of all of Tesco's stores and sells products as diverse as; phones, clothing, electrical goods, books as well as food and includes an in-store Starbucks coffee shop. It is expected that Tesco's annual results, due to be announced tomorrow, will show that the company had sales of L53 billion for the past 12 months, a record for a British retailer. (Photo by Oli Scarff/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Két lépésben emeli az idén is munkavállalói bérét a Tesco-Global Áruházak Zrt., a vállalat 3,8 milliárd forintot fordít a kiskereskedelmi dolgozók bérfejlesztésére a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetével (KASZ) és a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetével (KDFSZ) kötött megállapodás értelmében.
Vágólapra másolva!

A társaság és a két szakszervezet szerdai közös közleménye szerint az áruházlánc emellett 2020-ban is több mint 4 milliárd forintot biztosít az egyebek mellett gyermekvállalási és beiskolázási, jubileumi, egészségügyi és szociális elemeket is tartalmazó juttatási csomagra.

A legalacsonyabb elérhető bércsomag - amelynek részei az alapbér, a cafeteria és az átlagos pótlékok - bruttó 275 ezer forint lesz az idén március és augusztus között, majd szeptember és jövő február 28-a között bruttó 289 ezer forintra emelkedik.

Az évi több mint 4 milliárd forintos juttatási csomag keretében a Tesco a többi között díjazza a jubiláló munkatársakat, babacsomaggal köszönti a friss szülőket, beiskolázási támogatást és extra szabadnapot nyújt az iskolások szüleinek, nyári tábort szervez, évente megrendezi a Tesco családi és sportnapokat, karácsonyi és húsvéti utalványt ad, valamint a Tesco Angyal Alapítványon keresztül anyagilag támogatja a bajba jutott kollégákat.

Illusztráció Forrás: Getty Images/2009 Getty Images/Oli Scarff

Az áruházlánc tavaly csaknem 200 millió forintot fektett képzésekbe, így több mint 3400 munkatárs vett részt a Tesco Akadémia ingyenes, munkaidőben végezhető kurzusain, OKJ-s és államilag elismert más képesítést adó tanfolyamain.

A mostani emeléssel együtt a Tesco az elmúlt két évben több mint 7,3 milliárd forintot fektetett a munkatársak bérének növelésébe

- idézi a közlemény Pártos Zsoltot, a Tesco Magyarország ügyvezető igazgatóját.

Karsai Zoltán, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke kiemelte, hogy a szeptemberi emelés után az alapbér már jó kiindulási alap a jövő évi bértárgyalásokhoz, emellett a Tesco a karácsonyi utalvány mértékét is 10 ezer forintra emelte.

Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke hangsúlyozta, nagy eredménynek tartja, hogy a munkatársak 85 százalékát érintő bérfejlesztés szeptembertől minimum 10 százalékos lesz.

A bejelentett béremeléssel egyidejű hír a Magyar Nemzet érintett munkavállalóktól származó információja, miszerint a vállalat többtucatnyi dolgozó munkaviszonyát szüntette meg. A leépítés az egyébként munkaerőhiányos területeket is érinti. A lap információi szerint ugyanakkor csoportos leépítési szándékot nem jelentettek be az illetékes munkaügyi felügyeleteken. Ez azt jelenti, hogy az összlétszámhoz viszonyítva nem meghatározó mértékű a dolgozói állomány karcsúsítása, és ilyen esetben a munkavállalókat képviselő szakszervezetekkel sem kell a munkaadónak előzetesen egyeztetnie.