Több milliárd forint adót csaltak el webáruházak

dark web
Vágólapra másolva!
Egy internetes kereskedelemben érdekelt szervezetet azzal gyanúsít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), hogy az EU-s áfaszabályok kijátszásával 4,7 milliárd forintos kárt okozott a költségvetésnek - tájékoztatta a NAV Közép-dunántúli Bűnügyi Igazgatóságának sajtóreferense az MTI-t.
Vágólapra másolva!

Tóth Gergő közölte:

a társaság az Európai Unióból beszerzett árut áfafizetés nélkül adta tovább magyar társaságoknak, köztük egy ismert webáruháznak.

A termékeket egy céghálózaton keresztül próbálták kivonni az áfa megfizetése alól. A láncolat cégeinek élén ukrán, szerb és magyar strómanok ültek, de felhasználtak szlovák, cseh, lett, horvát, német, osztrák, szlovén, lengyel és román vállalkozásokat is.

A bűnszervezet közel 5 milliárd forintos kárt okozott a magyar költségvetésnek Forrás: Shutterstock

A NAV nyomozói 2017-ben kétnapos akcióban, a szlovák és az osztrák hatóságokkal együttműködve számolták fel a bűnszervezetet. A majd ezer ember részvételével zajló kutatásokon másfél milliárd forint értékben zároltak vagyont a banda tagjaitól.

Veszélyben vannak a Tesco vásárlói

Ismeretlen csalók ismét visszaélnek a Tesco nevével, hamis nyereményjátékot hirdetve próbálnak adatokat kinyerni a gyanútlan vásárlókból. Az áruházlánc felhívja a figyelmet arra, hogy a Tesco nem készít olyan felmérést, amelyben a kitöltésért cserébe 85.000 forintos kupon jár. Aktuális nyereményjátékaikról minden esetben a hivatalos Facebook és Instagram csatornájukon, valamint a tesco.hu weboldalon adnak tájékoztatást.

Az eljárás több mint 250 céget érintett, 152 tanút, 74 gyanúsítottat hallgattak ki, és 8 országban intézkedtek jogsegélykérelem alapján.

A gyanúsítottaknak bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és pénzmosás miatt kell felelniük. A pénzügyi nyomozók a százezer oldalas nyomozati iratot a napokban vádemelési javaslattal küldték meg a Fővárosi Főügyészségnek.