Mit hozhat a brexit a brit részvénypiacon?

Brexit, január 31., Egyesült Királyság
London, 2020. január 31. Függetlenségpárti kitűzők egy szuverenista férfi öltönyén a londoni Parlament téren 2020. január 31-én. Közép-európai idő szerint éjfélkor megszűnik az Egyesült Királyság tagsága az Európai Unióban. MTI/EPA/Andy Rain
Vágólapra másolva!
A brexit ellenére is lehet pénzt keresni a brit részvényekkel, erre a megállapításra jut elemzésében Bene Zsombor, a K&H senior portfolio menedzsere - heti befektetési ötletek.
Vágólapra másolva!

Ugyan január végén a britek uniós (EU) tagsága megszűnt, azonban elkezdődött az átmeneti időszak, ami gyakorlatilag változatlan állapotot biztosít az idei év végéig. Hogy jövőre milyen kapcsolat lesz az EU és az Egyesült Királyság között, azt még nem tudni, de Bene Zsombor azt kizárná, hogy semmilyen megállapodás ne szülessen a két fél között, azaz megvalósuljon a hard brexit.

Sokkal valószínűbb, hogy ha nem jutnak dűlőre a felek, akkor az átmeneti időszakot meghosszabbítják 2022 végéig. A legoptimistább forgatókönyv szerint idén születik egy egyszerűsített szabadkereskedelmi megállapodás, amit évek alatt kiegészítenek és véglegesítenek majd.

Forrás: K&H/Berenberg

Az nem kérdés, hogy hosszú távon a brexit negatív hatásokkal lesz a brit gazdaságra, azonban a K&H szakértője úgy gondolja, hogy rövid távon a szigetország gazdasága lendületbe jöhet, hiszen a legrosszabb forgatókönyvet sikerült elkerülniük tavaly decemberben, és a jövőben is kizárja a hard brexit lehetőségét.

Kik kerestek eddig a koronavíruson?

Miközben a koronavírus-járvány negatív hatása egyre jobban látszik a világgazdaságon, a részvénípiacokon a vevők kerültek többségbe, a legfontosabb indexek új csúcsokat értek el - áll a K&H Alapkezelő összefoglalójában. A járvány miatti félelem azon is látszik, hogy a menedéket nyújtó eszközök, például az arany iránt nagyobb a kereslet - heti befektetési ötletek.

A fellendülés melletti további érvek a következők:

  1. A vállalatok egyre optimistábbak a kilátásokat illetően. A felmérések szerint hosszú idő után ismét növekedhetnek a vállalatok beruházásai, valamint a foglalkoztatottság is bővülhet.
  2. Stabilizálódott a politikai helyzet. A decemberi választásokon a Konzervatív Párt abszolút többséget szerzett a képviselőházban, így Boris Johnson miniszterelnök elképzelései könnyebben megvalósulhatnak, mint például Theresa May-é.
  3. A magas támogatottság miatt a költségvetési élénkítés gyorsabb és egyszerűbb lesz, ami tovább támogatja majd a brit gazdasági fellendülést. Az elemzők szerint a lazító lépéseknek köszönhetően idén 0,5 százalékkal magasabb lesz a költségvetési deficit, mint tavaly.
Január 31-én éjfélkor megszűnt az Egyesült Királyság tagsága az Európai Unióban Forrás: MTI/EPA/Andy Rain

Amennyiben a koronavírust nem sikerül megfékezni, az változtatna a kilátásokon, de jelenleg Bene Zsombor várakozása az, hogy csak átmeneti negatív hatással lesz a brit gazdaságra. További kockázat az EU-val történő tárgyalások alakulása, ami okozhat pánikot, ha a felek túlságosan egymásnak feszülnek, de ennek ellenére úgy gondolja, hogy a brit részvények idén jól fognak teljesíteni, ezek közül is azok, amelyek a brit gazdaságtól függenek és nem azok, amelyek főleg export bevétellel rendelkeznek.