Kínában hamarosan helyreáll az összes gyár működése, ahogy egyre több helyen oldják fel a koronavírus miatt elrendelt karantént. A kínai állami televízió arról számolt be, hogy pekingi kormány tulajdonában álló vállalatok 80 százalékánál újraindult a termelés. Ugyan a globális gazdaságot és a kínait is visszavetette a koronavírus, azonban még így is volt néhány pozitív hozadéka a leállásnak.

A kínai nagyvárosok közismertek arról, hogy gyakran elviselhetetlen mértékű a szmog. A járvány miatt leállított gyárak, valamint az, hogy az emberek otthon maradtak és nem használták autóikat, viszont 20-25 százalékkel csökkentette a légszennyezést az előző év azonos időszakához képest.

Szintén csökkent a napi szénfelhasználás is Kínában, összességében 42,6 százalékkal a tavaly év eleji időszakához képest.

Emellett fontos adatok derültek ki az országon belüli migrációról is. A kínai holdújévet követően tavaly mindenki visszatért lakhelyére az utazások után, azonban idén egyenlőre csak a belföldi utazók 33-37 százaléka ment haza.

illusztrációForrás: AFP/Imaginechina/Wang jilin

A Nomura jelentése szerint a 15 mért városban az ott dolgozók csak 25,6 százaléka tért vissza, ez körülbelül a negyede az egy évvel korábbi adatoknak. Ez azt jelzi, hogy az ország termelése továbbra sem fog teljesen helyreállni, minden bizonnyal több időre lesz ehhez szükség.