Hétéves csúcsra futott az arany ára

arany, aranyrúd, illusztráció
Vágólapra másolva!
A koronavírus miatti befektetői aggodalmak okán hét éve a legmagasabb szintjére emelkedett az arany ára – írja a BBC.
Vágólapra másolva!

Hétfőn két százalékkal emelkedett az arany ára, a nemesfém 2013 februárja óta nem volt ilyen magasan: egy unciát – ami 28 grammnak felel meg – 1.678,58 dolláron (523 ezer forint) jegyeztek.

A befektetők a koronavírus terjedésének következtében az aranyban látták pénzük legbiztosabb helyét.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Eközben az európai részvénypiacok többsége negatívan kezdett: a londoni tőzsde több mint három százalékkal csökkent a kezdeti kereskedési időszakban, a frankfurti Dax és a párizsi CAC-40 is három százalékot esett.

A milánói tőzsdét érintette a leginkább a négy százalékos csökkenés, mivel Olaszországban jelentősen megnőtt a vírusfertőzöttek száma, és a kormány drasztikus intézkedések sorozatát hirdette meg.

Cégek szempontjából

a legtöbbet a légitársaságok és az utazási irodák részvényindexe csökkent:

az EasyJet 12 százalékkal, a Tui kilenc százalékkal, a British Airways-t birtokló IAG pedig hét százalékkal csökkent.

Mégis gondban lehet a Samsung

A vietnami gyártóipar ugyan nem állt le a koronavírus következtében, azonban az ázsiai gyárak időleges szünetelése miatt akadozik az ellátási lánc, ami késleltetheti a Samsung Electronics új telefonjainak gyártását - nyilatkozta a helyi Ipari és Kereskedelmi Minisztérium az Reutersnek.

Russ Mold, az AJ Bell befektetési igazgatója úgy véli, bár a piacok januárban ingatagnak bizonyultak, a befektetők hamar visszatértek, jelezve, hogy a vírust nem tekintik komoly fenyegetésnek a vállalatokra nézve. Ugyanakkor a helyzetet valószínűleg újraértékelhetik a befektetők.