A Bóly és Vidéke Takarékszövetkezet beolvad – várhatóan május 31-én – a Takarék Egyesült Szövetkezetbe, amely a takarékok egyesülése után egyedüliként megmaradt Takarékbank Zrt.-ben közvetlen részvénytulajdont szerezni nem tudó, vagy nem akaró több mint 5 ezer részjegytulajdonost tömöríti.

A friss cégközlönyben megjelent tájékoztatás szerint január 30-án kerültek rá az aláírások arra a szerződésre, amelynek értelmében a Bóly és Vidéke Takarékszövetkezet beolvad a Takarék Egyesült Szövetkezetbe (TESZ). A tervek szerint ez május 31-én történhet meg, de a tényleges időpont majd az lesz, amelyet az egyesülésről hozott cégbírósági végzés meghatároz.

A TESZ 2018. december 17-én alakult, azzal a céllal, hogy a 2019-ben lezajlott takarékszövetkezeti egyesülések során a 2019. október 31-én létrejött új, immár egységes, univerzális Takarékbank Zrt.-ben közvetlen részvénytulajdont szerezni nem tudó vagy nem kívánó takarékszövetkezeti részjegytulajdonosok részére biztosítsa – a közösségi tulajdonláson keresztül megvalósuló – közvetett tulajdonszerzés lehetőségét. A Szövetkezeti Hitelintézeti Integráció holding szövetkezeteként a TESZ fő tevékenysége a Takarékbankban fennálló tulajdoni részesedésének kezelése a szövetkezet tagjai javára. A TESZ-be a takarékok egyesülései alatt 5230 részjegytulajdonos tag lépett be – hivatkozik az mfor.hu az egyesület honlapján található információkra.

IllusztrációForrás: MTI/Marjai János

A Bóly és Vidéke Takarékszövetkezet 2018. októberi közgyűlése döntött arról, hogy üzleti állományát eladja a Mohácsi Takarék Banknak. Ezzel a mohácsi térség meghatározó pénzügyi szolgáltatójához kerültek a bólyi takarék ügyfelei is. A Mohácsi Takarék Bank az akkor még létező Takarék Csoport egyik legtőkeerősebb és legstabilabb tagja volt. 

A Bóly és Vidéke 45 dolgozót foglalkoztatott, és 17 fiókkal rendelkezett. „A takarék vezetői és tulajdonosai időben felismerték, hogy egyedül nem lesznek képesek talpon maradni az erős piaci versenyben, ezért 2017 májusában arról döntöttek, hogy részt vesznek a Takarék Csoporton belül zajló egyesülési folyamatban" – olvasható a 2018 októberében kiadott közlemény indoklása. A tervek szerint a bólyiak a Szigetvári Takarékszövetkezettel, a Mecsek Takarék Szövetkezettel és a Szentlőrinc-Ormánság Takarékszövetkezettel egyesültek volna, ám egy bírósági kereset miatt – és a tagság többségének akarata ellenére – a Bóly és Vidéke végül kimaradt a fúzióból.

A Bóly és Vidéke, valamint a TESZ mostani egyesülése kapcsán elkészített, 2019. július 31-ei állapotokat tükröző vagyonmérleg-tervezet szerint 

a Takarék Egyesült Szövetkezet jegyzett tőkéje 2,26 milliárd forint, amelytől hajszállal marad el a saját tőkéje.  Kötelezettségei – amelyek kivétel nélkül rövid lejáratúak, azaz egy éven belül esedékesek – mindössze 33,4 millióra rúgnak.