A hét elején újabb két százalékot esett az olajár a koronavírus Kínán kívüli gyors terjeszkedése miatt: Iránban, Olaszországban és Dél-Koreában jelentősen megnőtt a fertőzöttek száma – összegzi a Reuters.

A Brent kőolaj ára 1,42 dollárral, vagyis 2,4 százalékkal a hordónkénti 57,08 dollárra esett.

A nyersolaj iránti kereslet valószínűleg csökkenni fog, mivel további utazási korlátozásokra lehet számítani a vírus globális terjedése miatt" – nyilatkozta Edward Moya, az OANDA vezető piaci elemzője, hozzátéve, hogy bár Kína egyes részein kevesebb a megbetegedés, addig Iránban, Olaszországban, Dél-Koreában és Japánban romlott a helyzet.

IllusztrációForrás: AFP/NurPhoto/Danil Shamkin

Mivel Dél-Korea negyedik legnagyobb városában, Teguban növekedett a fertőzöttek száma, ezért több légitársaság márciusig felfüggesztette a városba induló járatait, eközben Olaszországban és Iránban is jelentősen megugrott a fertőzöttek és a halálos áldozatok száma. Olivier Veran, francia egészségügyi miniszter megbeszélést sürget az európai vezetőknek a járvány kezelésének módozatairól.

Több mint 90 százalékkal csökkent a kínai személyautó-eladás

A kínai személygépkocsikat árusító cégek szerint az országban az autóeladások 92 százalékkal estek vissza február első felében, mivel a koronavírus miatt leálltak a kereskedők - írja a CNBC. A kínai személygépkocsi-szövetség (CPCA) adatai szerint február első két hetében 4.909 autót adtak el, szemben az egy évvel korábbi 59.930 személygépkocsihoz.

Nem szabad alábecsülnünk a gazdasági zavarokat, ami a világ minden tájára kihathat – összegezte Stephen Innes, az AxiCorp piaci stratégája.

IllusztrációForrás: AFP/Anadolu Agency/Ali Balikci

Bizakodásra ad okot viszont, hogy a kínai helyi egészségügyi tisztviselők hétfőn négy tartományban – Jünnan, Kuangtung, Sanhszi, Kujcsou – is csökkentették a vírussal kapcsolatos készültségi szintet.

Továbbá a kínai elnök, Hszi Csin-ping bejelentette, hogy a világ legnagyobb energiafogyasztója módosít irányelvein, hogy enyhítsen a vírus gazdaságra gyakorolt hatásán.