A koronavírus olaszországi gyors terjedéséről szóló hírek miatt ma kontinensszerte beszakadtak a tőzsdék. A negatív hangulatból a BUX sem tudja kivonni magát.

Az amerikai tőzsdeindexek már pénteken nagy mínuszban zártak a koronavírussal diagnosztizált betegek számának növekedése miatt. A befektetőket aggodalommal tölti el a járvány terjedésével létrejövő esetleges gazdasági lassulás. A Dow Jones 0,8, az S&P 1,1, míg a Nasdaq Composite 1,8 százalékot esett. Az ázsiai tőzsdék közül a kínai Hang Seng 1,55, a Shanghai Composite 0,2 százalékot csökkent.

A koronavírus-járvány terjedéséről, főként az olaszországi megjelenéséről szóló negatív hírek miatt ma jókora esésben vannak az európai tőzsdék, élen a milánói börzével, amely 4,5 százalék körüli mínuszban tartózkodott a délelőtt folyamán. De nem sokkal marad el mögötte a többi irányadó európai börze sem, a német DAX például 3,5 százalékos esést szenvedett el.

Jókora mínuszban áll a német DAX indexForrás: AFP

Közben a Market Watch arról számolt be, hogy a CIB olasz anyabankja, az Intesa San Paolo 11 észak-olaszországi városban bezárja a fiókját az ott elrendelt karantén miatt. A koronavírus terjedésének hírére az itáliai pénzintézetek komoly esésnek indultak ma a milánói tőzsdén. De Európa-szerte adják a bankpapírokat.

Emellett zuhannak a légitársaságok papírjai, élükön a két számjegyű esést elszenvedő EasyJettel és a Ryanairrel. Vaskos mínuszban az autógyártó cégek részvényei is. 
Jelentősen emelkedik viszont a menedékeszköznek számító arany ára. A pénteki korrekciót követőn ma tovább csökken a BUX index, a megromlott nemzetközi befektetői hangulat hatására. A BUX a délelőtt folyamán 2 százalék körüli mínuszt szedett össze a pénteki záró értékéhez képest. Valamennyi blue chip esik, a legnagyobb vesztes egyelőre a Mol a hazai parketten.