Dél-Koreát is elérte a koronavírus, amelynek következtében komoly termelési problémák léphetnek fel az országban. Ugyan a legtöbb helyen még nem rendeltek el karantént, azonban a Samsung és a Hyundai dolgozói önkéntesen otthon maradnak, hogy ezzel is lassítsák a vírus terjedését.

A SK Group, Dél-Korea harmadik legnagyobb chipgyártó konglomerátuma, valamint az SK Telecom is azt tanácsolta a dolgozóknak, hogy a munkavégzést otthonról folytassák, amíg a koronavírus miatti helyzet nem rendeződik.

Emellett a Samsung közel 1500 dolgozója önkéntes karanténba vonult, miután a vállalat egyik munkatársa megbetegedett. Közöttük szerepel 900 olyan munkavállaló, akik a dél-koreai koronavírus gócpontjából, Daeguból utaztak Gumiba dolgozni.

illusztrációForrás: AFP/Jung Yeon-Je

Dageu város környéke valóságos techközpontnak számít, hiszen ott található többek között a Samsung és a Hyundai gyára is, így ha a vírus tovább terjed az komoly problémákat okozhat Ázsia negyedik legjelentősebb gazdaságának techszektorában, ráadásul az esetleges leállások globális ellátáshiányhoz is vezethetnek.

Hétfőn Dél-Korea 161 új betegről számolt be, ezzel már összességében a megbetegedések száma elérte a 763-at.A szöuli kormány ezzel egyidejűleg a legmagasabb fokra emelte a vírus miatti készültséget. A bejelentés nyomán a Samsung és a Hyundai részvényei is zuhanásba kezdtek. Az előbbi 4,1 százalékot, az utóbbi 4,3 százalékot gyengült.

A Samsung bejelentette, hogy a Gumiban lévő gyárában hétfőn újraindult a termelés aztután, hogy hétvégére teljesen leállították a munkát. Az a részleg, ahol a megbetegedett dolgozó volt még keddig biztosan zárva lesz.