Hamarosan nem csak saját szükségleteit fedezheti önállóan villamos energiából, hanem exportra is termelhet áramot a kicsiny kelet-afrikai ország, Ruanda, ahol a világ egyik legkülönösebb természeti képződménye, a Kivu-tó található. A felfoghatatlan mennyiségű metánt, és annál is több szén-dioxidot rejtő tó lehetőségei régóta foglalkoztatják az energetikai szakembereket és a vállalatokat. A BBC riportja alapján, könnyen lehet, hogy az ország már csak évekre van az energiafüggetlenségtől, amit a gyilkos tónak köszönhet.

A Ruanda és a Kongói Demokratikus Köztársaság határán fekvő Kivu-tó a világ egyik különös természeti képződménye. Nevezik "robbanó tónak" is, mivel a mélyebb, nagyjából 300 méter mélyen lévő rétegeiben rengeteg, nagyjából 60 milliárd köbméter metán van.

Számos tudós úgy gondolja, aggodalomra ad okot, hogy a tó vulkanikus területen fekszik. Egy esetleges kitöréskor a tó alatti vulkanikus hatások kiszoríthatják a felhevült vízből a metánt, a robbanás pedig óriási mennyiségű szén-dioxidot szabadítana fel.

A becslések szerinti 300 milliárd köbméternyi szén-dioxid, vagy egy részének kiszabadulása, katasztrófális következményekkel járna.

A tó medencéjében mintegy kétmillióan élnek.

Halászok a Kivu-tavon (2019 decemberi felvétel)Forrás: AFP/Simon Wohlfahrt

Ha a fenékgázok egy vulkanikus aktivitás következtében, hirtelen a felszínre kerülnének, az soha nem látott pusztulást hozhat a tó környékére.

Viszonyításként: amikor 1986-ban Kamerunban kitört egy másik, úgynevezett robbanó tó, a Nyos, egy 100 méteres szén-dioxid szökőkút a parttól számított 25 kilométeres körzetben, 2000 emberrel végzett. A Kivu és a Nyos között nagyságrendi eltérés van, az előbbi javára.

A tó kongói oldalán egy halászhajóForrás: AFP/Alexis Huguet

A hatalmas tó gázkészletei ennek ellenére - vagy éppen ezért - régóta foglalkoztatják a gazdasági szereplők, illetve az ország vezetésének fantáziáját. A kérdés általában az: hogyan lehetne a Kivu-tó jelentette veszélyt csökkenteni úgy, hogy az elképesztő gáztartalékból profitáljanak az ott élők, és persze a kitermlést végző cégek? Ruanda kormánya ezzel kapcsolatban több megállapodást is kötött már, tavaly az egyik jelentkezővel nem kevesebb mint 400 millió dollár értékben:

Négyszázmillió dolláros üzletet kötöttek a gyilkos tóra

Óriási üzletet kötött Ruanda egy magánvállalattal, amely palackozott gázt szállítana a háztartásoknak a Kivu-tóból, vagy ahogyan gyakran nevezik, a "gyilkos tóból" - írja a Reuters. A Ruanda és a Kongói Demokratikus Köztársaság határán fekvő Kivu-tó a világ egyik különös természeti képződménye. Nevezik "robbanó tónak" is, mivel a mélyebb, nagyjából 300 méter mélyen lévő rétegeiben rengeteg metán van.

A Kivu-tóval kapcsolatban azonban ennél is érdekfeszítőbb kérdés az áramtermelés az abban rejtőző gáztartalékokkal. Ennek kérdései most a beszámolók szerint újra a figyelem középpontjába kerültek. A gáz felhasználásának kérdése azért is különösen fontos, mert jelenleg Ruanda lakosságának mindössze 51 százaléka fér hozzá állandó szolgáltatásként az elektromos áramhoz.

A tó mélyrétegeiben található, 60 milliárd köbméternyi metángáz viszont akár 400 évre elegendő lenne a villamos energia biztosításához.

Ez különösen kecsegtető egy olyan országban, amelynek a dízel alapú energiatermelés és az áramimport mellett, lényegében semmilyen más alternatívája nincs az energiaellátás növelésére.

Erre a problémára született megoldásként a kifejezetten a tóhoz rendelt, KivuWatt nevű projekt, melynek indulása után máris a bővítésében gondolkodnak Ruandában.

A brit hátterű ContourGlobal nevű vállalathoz köthető KivuWatt egyik része egy hatalmas, különöleges vízi állomás, amely a gázokkal telített vizet szivattyúkkal és pumpákkal emeli ki a mélyből. A tó vízére telepített állomáson, speciális berendezésekben, megtörténik a szétválasztás: a nyomáscsökkenés miatt a szén-dioxid távozik, ezáltal a művelet hozzájárui a tó stabilitásához. A gáztalanított víz visszakerül a tóba, az eredeti ökoszisztémájába. A metán pedig egy vezetékrendszeren a partra telepített generátorállomásra jut, ahol villamos energiát termelő turbinákat hajtnak meg azzal.

A működési elvet az alábbi, korábban a projekthez készített animáció mutatja be:

A projekt sikeréhez - űgy tűnik - nem férhet kétség: a BBC friss helyszíni riportja szerint már a Kivu-tóból nyert metán segítségével állítják elő az ország villamos energia szükségletének 30 százalékát.

A vízi állomáson működő technológia - metángáz hasznosítása villamos energia termelésre - pedig világviszonylatban is egyedülálló.

A projekt szárazföldi erőműve, a felvételen még fejlesztési fázisbanForrás: AFP/Stephanie Aglietti

A projekt tulajdonosai és a ruandai kormány máris azon gondolkodnak, hogy három további állomást telepítenek a vízre. A tervek szerint ugyanis, jelentős részben a Kivu-tó metántartaléka révén, Ruanda 2024-re önellátó lehet elektromos áramból, majd azt követően megkezdheti az energiaexportot a környező országokba.

Ahogy az elemzések megjegyzik: az alapvetően vidékies arculatú Ruandában ugyanaz a névleges kapacitás jóval több mindenre elegendő a térségben élőknek, mint lenne az egy fejlett országban. Így, bár a 200 millió dolláros projekttel kapcsolatban sok kérdés merült fel megvalósítása előtt, a ruandai kormány most kiáll annak folytatása mellett.

A Kivu-tó metánjának e módon való hasznosítása ugyanis nem csak a tó biztonságát növeli, hanem lényegében környezetbarát energiához juttatja a lakosságot.