A múlt héten felülteljesített a hazai tőzsde

Budapesti Értéktőzsde
Budapest, 2015. június 22. Kijelző a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) újraalapításának 25. évfordulóján a BÉT budapesti székházában 2015. június 22-én. MTI Fotó: Marjai János
Vágólapra másolva!
Noha a múlt héten a koronavírus terjedésével és annak negatív gazdasági hatásaival kapcsolatos aggodalmak határozták meg a nemzetközi hangulatot, a hazai részvénypiac felülteljesített a héten elért 1,9 százalékos nyereségével. A kedvező hazai hangulatot az előző héten megjelent, vártnál lényegesen jobb negyedik negyedéves GDP növekedési adat – amely egyúttal az Európai Unió leggyorsabb növekedésének is bizonyult – mellett az alapozhatta meg, hogy az S&P pozitív kilátást adott a hazai hitelbesorolásnak - olvasható a Takarékbank heti tőke- és pénzpiaci összefoglalójában.
Vágólapra másolva!

A BUX a 45 ezres szintről indulva már a hét közepére 46.000 pont fölé, a történelmi csúcs közelébe emelkedett, azonban a hét második felében megtorpant a felfelé menetelés. Az emelkedést a Mol vezette, amely 2560 forint környékéről fokozatosan felfelé haladva, a pénteki kedvező gyorsjelentését követően már megközelítette a 2750 forintot, de itt elfogyott a lendület. A múlt hetet így is 5,5 százalékos nyereséggel fejezte be.

A hét közepéig nagyot ralizott az OTP, megközelítve a történelmi csúcsot, majd a hét második felének konszolidációja után, összességében 1,1 százalékos pluszt szedett össze. A Vraylar kedvező kilátásai, valamint a folyamatos céláremelések hatására a Richter is folytatta az emelkedést, de végül közel 2 százalékkal zárt magasabban az előző pénteki záráshoz képest. A vezető részvények közül egyedül a Magyar Telekom búcsúzott 3,2 százalékos veszteséggel az osztalék csökkentése miatt.

Folytatódott a hazai gyorsjelentési szezon

Az egyes napokra lebontva a múlt heti tőzsdei eseményeket, mindenekelőtt azt kell kiemelni, hogy hétfőn átlag alatti, 5 milliárd forintos forgalom mellett 0,96 százalékos emelkedéssel felülteljesített a BUX. Kedden 9 milliárd forintos forgalom mellett közel 0,5 százalékos plusszal szintén a piaci átlag felett teljesített a hazai tőzsde. Szerdán folytatódott a hegymenet a BUX-nál, amely 1,4 százalékos emelkedéssel a mindenkori csúcsa közelébe érkezett, jóval átlag feletti, 14,6 milliárd forintos forgalom mellett. Az emelkedést a 2,5 százalékkal szárnyaló OTP vezette, amely közel kerülve a napközbeni csúcshoz, történelmi magaslaton zárt. Csütörtökön azután nagyot esett a hazai tőzsde is, átlagos, közel 11 milliárd forintos forgalom mellett. Pénteken minimálisan csökkent a BUX, a Mol nagyot emelkedett vártnál jobb eredményeinek hatására, de felfelé indult a Magyar Telekom is, míg az OTP és a Richter lejjebb került.

Jól teljesített a múlt héten a Budapesti Értéktőzsde Forrás: MTI/Marjai János

A múlt hét egyik fontos híre volt, hogy a Magyar Telekom 20 forintra csökkentette az osztalékot,

ami közel 4,5 százalékos osztalékhozamnak felel meg, így csak az intézményi befektetőknek éri meg vásárolni a részvényeket. Ugyanakkor 5,2 milliárd forint értékben részvény visszavásárlási programot jelentett be.

Minden üzletágban a várakozások felett teljesített a Mol a tavalyi negyedik negyedévben.

A következő években az azeri olajmezőben vásárolt részesedésnek köszönhetően mintegy 20 százalékkal nőhet a cég szénhidrogén termelése, a finomítás-kereskedelem bevételét és profitját növelheti az felerészben már elkészült poliol-üzem, valamint a rijekai finomítóval kapcsolatos beruházások és korszerűsítések. A Mol részvényei a közelmúltban már hatalmasat estek, részben a kedvezőtlen iparági feltételek, részben az iparág kedvezőtlen befektetői megítélése miatt. A társaság részvényei kifejezetten alulértékeltek, így indokolt lenne egy felpattanás.

Heves irányváltások a forint piacán

Heves irányváltások jellemezték a forint kereskedését. A forint átmenetileg erősödött Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnökének a szavaira, aki ígéretet tett, hogy az MNB minden eszköz bevetésére kész, hogy az infláció visszatérjen a toleranciasávba. Majd hirtelen nagyot gyengült, miután egyes források szerint az MNB sokallotta a bankközi piaci kamatemelkedést, majd a negatív nemzetközi hangulat tovább gyengítette a hazai fizetőeszközt. Pénteken azonban a forint szembefordult a piacokkal és ismét erősödni tudott. Így összesen a múlt héten a hazai fizetőeszköz 0,4 százalékkal gyengült az euróval szemben,

kissé felülteljesítve az ennél nagyobb mértékben gyengülő régiós devizákat.

A dollárral szemben 0,2 százalékot veszített értékéből, de a forint már 19 éves mélypont közelében is járt, megközelítve a 314-es szintet.

A régiós devizáknál erősebbnek bizonyult a forint az elmúlt napokban Forrás: MTI/Oláh Tibor

A hét során egyre nagyobb mértékben gyengült az euró a dollárral szemben a sorozatosan igen gyatra és kiábrándító adatok hatására, míg a dollárt támogatta a sorozatosan robosztus növekedést mutató amerikai adatok mellett a koronavírus miatti kockázatkerülés. Pénteken azonban fordult a trend, mivel az európai és német beszerzési menedzser indexek váratlanul jobbak lettek, míg az amerikai indexek váratlanul visszaestek, így pénteken olyan mértékben erősödött az euró, hogy az egész heti teljesítményt 0,2 százalékos nyereségbe fordította.

Csúcsot döntöttek az európai indexek

Meghozta a befektetők étvágyát hétfőn, hogy Kína új monetáris és fiskális élénkítő lépéseket jelentett be, hogy ellensúlyozzák a koronavírus negatív hatásait. A hangulatot javította az olasz UBI Banca vártnál jobb eredménye, ami magával húzta az európai bankrészvényeket, míg a francia autóipari beszállító Faurecia vártnál jobb eredménye támogatta az autószektort. Így az európai tőzsdék 0,3-1 százalék között emelkedtek az amerikai kereskedési szünnap mellett is,

a DAX és az európai átfogó indexek új csúcsot döntöttek.

Kedden elrontotta a hangulatot az Apple figyelmeztetése, hogy az első negyedévben elmaradhat a bevétele az előrejelzésektől a koronavírus miatt, részben a kínai kereslet visszaesése, részben a beszállítók termelésének vártnál lassabbfelfutása miatt. Emiatt estek az Apple beszállítói az európai, amerikai és távol-keleti tőzsdéken.

Ugyanakkor évtizedes csúcson zárt a milánói tőzsde,

miután elszálltak az UBI Banca részvényei annak hatására, hogy az Intesa Sanpaolo felvásárlási ajánlatot tett. Ezzel szemben nagyot zuhant a Glencore a váratlan vesztesége miatt, a Renault egy célárcsökkentés miatt, az HSBC pedig egy 35 ezres leépítés hatására. Az európai tőzsdék az olasz kivételével 0,2-0,8 százalékkal estek, míg a tengerentúlon a Nasdaq minimálisan emelkedett, a Dow Jones és az S&P 500 0,3-0,6 százalékkal süllyedt.

A Intesa Sanpaolo felvásárolhatja az UBI Bankát Forrás: AFP/Marco Bertorello

Nagyot emelkedtek a tőzsdék szerdán az új fertőzöttek csökkenő száma és a várt kínai kamatcsökkentés, valamint egyéb gazdaságösztönző intézkedések hatására. Noha az Adidas és a Puma is a kínai eladások csökkenésére figyelmeztetett, a Puma papírjai emelkedtek a vártnál jobb eredményeinek köszönhetően. A befektetők arra számítanak, hogy a koronavírus okozta gazdasági károk csak egyszeriek, amit az elhalasztott fogyasztás pótlása miatt jelentős felpattanás követhet. A jelek szerint a kínai gyárakba fokozatosan visszatér az élet. Emelkedtek az európai, valamint az amerikai indexek, néhány átfogó európai index mellett az S&P 500 és a Nasdaq is új csúcsot döntött.

Csütörtökön azonban elromlott a hangulat a nemzetközi piacokon,

miután Dél-Koreában megugrott a koronavírus fertőzöttek száma, Japánban két fertőzött meghalt, valamint a kutatások szerint a vírus könnyebben terjed, mint feltételezték. Az európai tőzsdék eséséhez néhány vártnál rosszabb vállalati eredmény is hozzájárult. Az európai tőzsdék 0,3-1,6, a vezető amerikai indexek 0,4-0,7 százalékkal kerültek lejjebb. Pénteken pedig további méretes esés következett a koronavírussal kapcsolatos aggasztó hírek miatt. A múlt héten összességében az európai tőzsdék 0,1-1,2, a vezető amerikai indexek pedig 1,3-1,6 százalékot veszítettek értékükből.