Több százezer vállalkozónak kell hamarosan eldöntenie, hogy a megszokott kézi számlatömbök mellett marad vagy inkább modernebb számlázási módszerre vált. Mint ismert 2020. július 1-től bővül az adatszolgáltatásra kötelezettek köre. Az érintett számlákat pedig ÁFA tartalomtól függően maximum négy napon belül be kell küldeni az adóhatóság rendszerébe.

A GKI Gazdaságkutató Intézet és a Billingo online számlázó 1.068 hazai kkv-t kérdezett meg januárban a számlázási kultúrájukról. A válaszadók négy százaléka katás, 12 százalékuk kivás volt, a többi cég a számviteli törvény hatálya alatt működött. A válaszok alapján 31 százalékuk még mindig kézi számlatömbbel számláz. A katások körében pedig csaknem kétharmad a kézi számlatömbbel számlázók aránya. 

IllusztrációForrás: Shutterstock

A válaszok alapján a jelenleg nem online számlázók egyharmada tervezi, hogy online számlázásra vált a közeljövőben. A váltást leginkább az új módszertől való idegenkedés késlelteti. Valamint a vállalkozások egy része nem akar lemondani a visszadátumozás lehetőségéről, holott ez a "kiskapu" most mindenki számára egyértelműen bezárul.

Az online adatszolgáltatás bővítése különösen a katásokat, az áfamentesen számlázókat és az adószámos magánszemélyeket érinti majd, illetve a kisértékű számlákat kiállító egyéb vállalkozásokat. Rájuk eddig az esetek többségében nem vonatkozott az adatszolgáltatási kötelezettség. Jól látszik, hogy a többségük jelenleg még mindig kézi számlát állít ki a vevőinek" – mondta Sárospataki Albert, a Billingo.hu online számlázó ügyvezetője.

Megvan, kik kaphatnak biztosan adóellenőrzést az online számla kapcsán

Az online számlarendszerbe eddig 279 ezer adózó mintegy 70 millió számlaadatot küldött be, melyek közül a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az ellenőrzések során 24 ezer esetben támaszkodott az online számlarendszerre. Az online rendszerben végzett ellenőrzések során az összegek eltérését a rosszul felvitt adatok okozhatják, elsősorban a manuálisan rögzített számlák esetében.

"Az adatszolgáltatási kötelezettség a gyakorlatban azt jelenti, hogy a kiállított kézi számlák egyes adatait a NAV Online Számla rendszerébe fel kell tölteni. Erre 2020. július 1-től az 500 ezer dorint, vagy annál nagyobb áfatartalmú számlák esetében a kiállítást követő 1 nap, az ennél kisebb összegű áfát tartalmazó, valamint áfa felszámítása nélkül kiállított számlák esetben 4 nap áll rendelkezésre" – mondta Bonácz Zsolt adószakértő.

További újdonság, hogy július 1-től minden belföldi adóalany által, más belföldi adóalanynak kiállított kézi számlát is rögzíteni kell. Nem számít a számla összege, a kiállító, illetve a címzett vállalkozási és adózási formája sem. Ez pedig tovább bővül majd 2021. január 1-étől, amikor is minden belföldi és külföldi magánszemély, illetve külföldi adóalany és más szervezet számára kiállított számlát is rögzíteni kell. Azaz attól kezdve minden számlát látni fog a NAV.

IllusztrációForrás: Shutterstock

Az extra adminisztráció teljesítése azonban a könyvelőknek is időráfordítással jár. Emiatt valószínűleg sokan nem is akarják majd vállalni. Ha igen, akkor csak külön díj fejében. Fontos tudni, hogy az adatszolgáltatást bárki elvégezheti, a vállalkozó maga, a könyvelője vagy akár ezzel megbízott személy is. Azonban a nap mindenkinek csak 24 órából áll. Napi több kézi számlánál az adatszolgáltatás teljesítése már heti több órát is felemészthet. A hibás vagy késedelmes teljesítés miatt pedig akár 500 ezer forint mulasztási bírságot is kiszabhat a NAV.