Nagy István: Rendet kell tenni a borágazatban

Nagy István: Közép-Európa legkorszerűbb kertészeti központja épül Hegyeshalom és Bezenye határában
Mosonmagyaróvár, 2019. március 19. Nagy István agrárminiszter a FAKT AG beruházásáról tartott sajtótájékoztatón Mosonmagyaróváron 2019. március 19-én. Közép-Európa legkorszerűbb kertészeti termelési, feldolgozási és logisztikai központja épül a német FAKT AG egymilliárd eurós (313,7 milliárd forint) beruházásában Hegyeshalom és Bezenye határában. A területen a beruházó a termelési, feldolgozási és logisztikai központ mellett hosszútávon haltenyészetet, üvegházakat, hűtőkonténereket, konferencia központot, hotelt, autópálya felhajtót és lakásokat is kialakítana. A teljes beruházással ötezer új munkahelyet teremtenek. MTI/Krizsán Csaba
Vágólapra másolva!
Bortörvény-módosítási javaslaton dolgozik az agrártárca, amellyel bezárnák a most még létező kiskapukat. Naprakészen kell tudni a tőkén lévő szőlő, a must, a készleten lévő folyó és palackozott borok mennyiségét ahhoz, hogy piaci zavar esetén hatékonyan be lehessen avatkozni - mondta Nagy István agrárminiszter a Világgazdaságnak.
Vágólapra másolva!

A gazdasági napilap hétfői számában megjelent cikkben a szaktárca vezetője ismertette: előfordul, hogy az alkoholfokot nem a valóságnak megfelelően jegyzik fel, majd "hirtelen megszaporodik a bor, ami a valóságban meg sem termett". A pontos információra a borágazat értékesítési nehézségeinek kezelése miatt is szükség van, hiszen a piaci beavatkozások - mint a tavalyi zöldszüret és krízislepárlás - csak akkor érik el a várt hatást, ha a megtermett szőlőtől a készletekig naprakészen tudják a mennyiségeket.

Mosonmagyaróvár, 2019. március 19. Nagy István agrárminiszter a FAKT AG beruházásáról tartott sajtótájékoztatón Mosonmagyaróváron 2019. március 19-én Forrás: MTI/Krizsán Csaba

A miniszter a hazai borágazat előtt álló nagy lehetőségnek véli az idén induló borpromóciós programot, amelynek keretében 4 milliárd forint áll rendelkezésre a magyar borok határon túli és belföldi népszerűsítésére - olvasható a Világgazdaságban.