A világ legnagyobb e-kereskedelmi vállalata, az Amazon ma nyitja meg Seattle-ben az Amazon Go Grocery-t. Ugyan korábban is üzemeltek már a vállalat által kifejlesztett kassza nélküli boltok, azonban azok sokkal kisebbek.

Az első kasza nélküli boltot még 2018 januárjában nyitotta meg az Amazon, azonban a mostani négyszer nagyobb, mint elődje volt. Korábban főleg az irodai dolgozókra fókuszáltak az üzletekkel, most viszont inkább a környéken lakó helybéliekret célozzák.

Az Amazon a tervek szerint a kassza nélküli rendszerrel felveheti a versenyt az olyan vállalatokkal, mint a Kroger vagy az Albersons, amelyek továbbra is vezetik az Egyesült Államok piacát.

A kassza nélküli boltok lényege, hogy a belépéskor az Amazon alkalmazását kell beolvasni, majd ezután meg is kezdődhet a vásárlás. A polcokról levett termékeket kamerák és érzékelők követik, így a vásárlás végeztével csak ki kell sétálni a boltból és a rendszer az általunk költött összeget ráterheli a bankkártyára.

IllusztrációForrás: Getty Images/David Ryder

A mostani nagyobb üzletnél ez a technológia komoly kihívást jelentett, hiszen sokkal több termék van a kínálatban, köztük olyan partnerek termékei is, mint a Whole Foods, de emellett péksüteményeket, friss húsokat és tengeri halakat is kínálnak. Az Amazon arra is felkészítette a rendszert, hogy kezelni tudja, amikor a vásárlók csak vállogatnak a gyümölcsök között, de azt nem teszik be a kosárukba.

Azt a vállalat továbbra sem árulja el, hogy mennyit spórol azon, hogy nem kell kasszásokat fizetni, akiket drága kamera és érzékelőrendszerre cseréltek. Ugyan kasszások nem lesznek, de az Amazon elmondta, hogy néhány tucat asszisztenst így is alkalmazni fognak, akik segítenek a vásárlóknak és feltöltik a készleteket.