Országszerte nagy érdeklődés mellett zajlik az általános iskolákban a diákok pénzügyi oktatását célzó Pénziránytű-BankVelem Program. A 2019/2020-as tanév során is rengeteg újdonsággal, hasznos versennyel, játékkal állt elő, ezzel elősegítve a diákok játékos pénzügyi oktatását. Az országos pénzügyi oktató programban játékos környezetben tanítják a diákokat, hogy az elvégzett munkával jövedelem gyűjthető pontokban, amivel gazdálkodni, takarékoskodni is lehet, a diákok pedig a különböző aktivitások során a tanulás mellett értékes ajándékokhoz is juthatnak.

A Pénziránytű-BankVelem Programot a PontVelem Okos Program keretében a Pénziránytű Alapítvány támogatásával dolgozták ki és működtetik. A Pénziránytű Alapítványt a Diákhitel Központ, a Magyar Bankszövetség és a Magyar Nemzeti Bank hívta életre 2008-ban a pénzügyi kultúra fejlesztésére. A Pénziránytű-BankVelem Iskolahálózathoz eddig 330 általános iskola csatlakozott, amely rengeteg plusz előnyt biztosít az iskolák részére. Jelenleg 1150 általános iskola közel 52 ezer diákja regisztrált a PontVelem Okos Programba, de a programhoz és az iskolahálózathoz Magyarország minden általános iskolája továbbra is ingyenesen csatlakozhat.

A nemzetközi Pénz7 rendezvénysorozat kísérő eseményeként, 6. alkalommal hirdették meg a BankVelem PénzOkos Kupa országos tudáspróbát általános iskolásoknak. A versenyre a 3 fős csapatoknak itt kell előzetesen regisztrálni. Az első 3 online fordulót 2020. február 28-ig tölthetik ki a csapatok, a megyei online elődöntőt pedig 2020. március 6-án 12-13 óráig. A döntő 2020. május 8-án lesz a Magyar Nemzeti Bank épületében, mintegy másfél millió forint összértékű nyereményekért. Nevezés és további információk a www.penzokoskupa.hu honlapon.

A JátékBankban kéthetente jelennek meg új, játékos tudáspróbák 3 korosztálynak, 7 féle feladattípussal. A diákok a Pénziránytű-BankVelem Program aktivitásain keresztül, illetve szelektív hulladékgyűjtéssel értékes ajándékokra beváltható pontokat gyűjthetnek. A PontBank segítségével játékos környezetben megismerhetők az online bankolás lépései: gazdálkodás, betétlekötés, utalás, vásárlás. A PontBankolj Okosan! játékkal az elvégzett pontBanki tranzakciók és az utánuk kapott értesítő SMS-ek után értékes pontokat lehet gyűjteni. A Keresd a biztonságot! egy 12 hetes online játék a bankjegyekkel, amellyel a játék során két hetente iPad-et nyerhetnek a helyesen tippelő diákok. A 12 hét alatt összesen 60 ajándékot sorsolnak ki. Továbbá elérhető a PontVelem applikáció és a Pénziránytű Alapítvány Pénzügyi hősképző applikációja is.

A PénzOkos Kupa döntős csapatai 2019-benForrás: PontVelem Nonprofit Kft.

A gyakorlat azt mutatja, hogy a Pénziránytű-BankVelem Program elindulása óta a diákok már nem költik el rögtön a megszerzett pontjaikat, hanem gyűjtenek, kamatoztatják azokat. "Emellett nagyszerű eredményeket érnek el pénzügyi tudásversenyeinken, pályázatainkon, ami remek visszajelzés számunkra. Örömmel tölt el bennünket, hogy a pedagógusok számára is érdekes eszközt kínálunk a pénzügyi tudatosság oktatásához!" - mondta el Matolcsy Miklós, a PontVelem Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

A Pénziránytű-BankVelem iskolahálózatban értékes nyeremények várnak az iskolákra is. Azok a csatlakozott iskolák, amelyek a program által kínált játékokra, versenyekre mozgósítják a diákokat, értékes díjazásban részesülnek. A Pénziránytű-BankVelem Utazó Iskola házhoz viszi a pénzügyi oktatást, amely során felkészült és gyakorlott pedagógusok segítségével, tanórai és tanórán kívüli programokkal oktatják a pénzügyi ismereteket. A Pénziránytű-BankVelem iskolahálózat kapcsolattartói közül három aktív tanár részesül értékes díjazásban a tanév során. Az iskolában kihelyezett iskolahálózati táblákkal most három iskola részesül díjazásban.