Teljesen kivonult a Tesco ebből az országból

Tesco Opens First Own-Brand Supermarket in China 73116226 EOS5D-1130700252 PowerShot G7 73116226,EOS5D-1130700252,PowerShot G7
BEIJING - JANUARY 27: An exterior view of the shopping center where the newly-opened Tesco supermarket is located on January 27, 2007 in Beijing, China. The UK giant opened its first own-brand supermarket in Beijing after investing in 46 stores across China under the name of its Chinese partner, Le Gou, which translates as "Happy Shopping". Tesco's new store in Beijing is competing with other international chains that are well established in China, such as Wal-Mart and Carrefour. (Photo by Andrew Wong/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Nagy-Britannia legnagyobb áruházlánca, a Tesco kivonult a kínai piacról, jelentette be a vállalat, miután eladták megmaradt 20 százalékukat is a helyi partnerüknek, a China Resources Holdings-nak. A Tesco az üzlettel 357 millió dollárnyi tőkét gyűjtött.
Vágólapra másolva!

A Tesco sokáig szenvedett a kínai piacon. Még 2014-ben hozták létre a Gain Land joint venture-t a China Resources Holdings-szal (CRH),

amely során egyesítették 131 meglévő üzletüket a partner 3000 áruházláncával.

Mivel a Tesco hosszú évek alatt sem volt képes megvetni a lábát a kínai piacon, ezért a vállalat a kivonulás mellett döntött és eladták a fennmaradó 20 százalékos részesedésüket a Gain Land joint venture-ben a CRH-nak.

illusztráció Forrás: Getty Images/2007 Getty Images/Andrew Wong

A Tesco közleménye szerint a kivonulás segít a vállalatnak abban, hogy egyszerűsítse működését és csak a legfontosabb üzleti tevékenységekre koncentráljon. Már decemberben tudni lehetett, hogy változások jönnek Ázsiában, mert már akkor elkezdte a brit cég felülvizsgálni, hogy miként működjön a jövőben a kontinensen.

A kínai kivonulás mellett a vállalat eladhatja a thai és a maláj részlegét is. Amennyiben ez megtörténik az áruházlánc Írország mellett már csak Csehországban, Lengyelországban, Szlovákiában és Magyarországon lesz jelen.

Az ázsiai kivonulás lehet egyben az utolsó nagy döntése Dave Lewis vezérigazgatónak, akit 2014-ben neveztek ki a cég élére. Őt októberben váltja majd a vezérigazgatóként Ken Murphy.