Két éve nem látott egynapos esést produkáltak hétfőn az amerikai tőzsdék, ahogy eluralkodott a koronavírus-pánik a befektetők körében. A zuhanások eredményeként a nagy technológiai cégek összesen több mint 230 milliárd dollár buktak – csak hétfőn.

Széles körben beszakadtak hétfőn az amerikai tőzsdék, elsősorban annak köszönhetően, hogy a befektetők körében fokozódott a kínai koronavírussal kapcsolatos pánik. A nagy indexek közül a Dow Jones Industrial Average 3,56 százalékos csökkenéssel 1031,61 ponton zárt, míg az S&P 500 index 3,35 százalékot süllyedt, és 3225,89 ponton fejezte be a kereskedést. A főként technológiai cégeket tömörítő Nasdaq Composite index 3,71 százalékos esés mellett 9221,28 ponton zárt.

A hétfői szakadás eredményeként a Dow Jones elbukta az idei emelkedését, és most már 2 százalékos mínuszban van 2020-ban. Az S&P 500 emellett két éve a legrosszabb egynapos zuhanását szenvedte el – és szintén elbukta az idei emelkedését.

A repülés a koronavírus- járvány eddigi legnagyobb vesztese

A légitársaságok világszerte majdnem 30 milliárd dollárt bukhatnak idén a bevételeikből a koronavírus-járvány miatt - mondja a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség. Elég egyértelműnek tűnik tehát, hogy a légiközlekedés lesz a járvány legnagyobb vesztese. Több mint egy évtized után először fordulhat elő, hogy a globális légiközlekedésben csökkenni fog a kereslet.

A befektetői hangulatot jól mutatja, hogy a CNBC-nek nyilatkozva egy szakértő úgy nyilatkozott, a világ második legnagyobb gazdasága (Kína) lényegében leállt. Larry Benedict, a The Opportunistic Trader vezetője kiemelte, elképzelhető, hogy egy 10-15 százalékos korrekció kezdetét látjuk most. Hozzátette, az sem segíti a helyzetet, hogy a piac egyes szegmensei, különösen a nagy technológiai papírok, erőteljesen túlárazottak – vagyis egyébként is közel álltak a korrekcióhoz.

Mindazonáltal arra is minden esély megvan, hogy gyorsan elindul a pozitív korrekció, vagyis a befektetők inkább vásárlási lehetőségként tekintenek a hétfői zuhanásra. Ezt támasztja alá, hogy az amerikai határidős jegyzések közép-európai idő szerint kedd délelőtt 0,5 százalék körüli pluszban álltak.

Hétfőn azonban a legnagyobb pofonokat azok a vállalatok kapták, melyek iparágait közvetlenül érintik a koronavírus-járvány hatásai. A légitársaságok közül a Delta és az American Airlines egyaránt több mint 6 százalékot, a United Airlines 5,4 százalékot esett. A kaszinócégek körében a Las Vegas Sands és a Wynn Resorts egyaránt legalább 5,2 százalékot süllyedt, míg az MGM Resorts 5,4 százalékot szakadt.

A világgazdasági hatásoknak erősen kitett chipgyártók közül az Nvidia 7,1 százalékot zuhant, az Intel pedig 4 százalékos mínuszban fejezte be a napot. Az AMD szintén 7,8 százalékot szakadt. A félvezetőgyártókat követő The VanEck Vectors Semiconductor ETF nevű tőzsdén kereskedett alap 4,5 százalékot süllyedt.

Földbe döngölte a Wall Streetet a koronavírus-pánikForrás: AFP/Getty Images/Drew Angerer

Az elemzői véleményekből jól látszik tehát, hogy a befektetők előbb eladnak, és csak azután kérdeznek. Vagyis még ha kedden be is indul egy pozitív korrekció, és zöldre váltanak a mutatók, akkor is világossá vált, hogy egyre feszültebb a globális piaci helyzet a koronavírus miatt.

A legnagyobb techcégek közül az Apple és a beszállítói is mínuszokat könyvelhettek el. Az iPhone gyártója 4,8 százalékot gyengült, míg a Skyworks Solutions és a Qovoro egyaránt 1,8 százalékos mínuszban zárta a napot.

A technológia cégek ezzel együtt is hatalmas veszteséget szenvedtek el hétfőn. Az Apple, a Facebook, az Amazon, a Microsoft, valamint a Google anyacége (az Alphabet) összesen több mint 238 milliárd dollárt veszítettek a piaci értékükből. Ez már csak azért is fontos, mert az USA öt legértékesebb cégéről van szó.