A kínai koronavírus terjedése miatt több vállalat is úgy döntött, hogy elhalasztja tőzsdére lépését, mivel a befektetők a járvány terjedése miatt biztosabb eszközökben, például az aranyban keresik pénzük helyét – összegzi a Marketwatch.

A Carlyle Group elhalasztotta az Atotech német speciális vegyi anyagok gyártójának amerikai tőzsdei bevezetését azon aggodalmak miatt, hogy a vírus negatívan befolyásolja a befektetőket.

IllusztrációForrás: AFP/Getty Images/Drew Angerer

Oroszország legnagyobb petrolkémiai vállalata, a Sibur is elhalasztja tőzsdei nyitását 2020-ban, az okok között a piaci lassulást, az amerikai-kínai kereskedelmi háborút, valamint a koronavírus hatását jelölték meg.

Russ Mold, az AJ Bell befektetési igazgatója elmondta, hogy a tőzsdei bevezetések elhalasztása a börzéknek sem tesz jót.

A kínai 58 Home – ami otthoni takarítási szolgáltatásokkal foglalkozik – is késlelteti tervezett amerikai tőzsdére lépését.

Hétéves csúcsra futott az arany ára

A koronavírus miatti befektetői aggodalmak okán hét éve a legmagasabb szintjére emelkedett az arany ára - írja a BBC. Hétfőn két százalékkal emelkedett az arany ára, a nemesfém 2013 februárja óta nem volt ilyen magasan: egy unciát - ami 28 grammnak felel meg - 1.678,58 dolláron (523 ezer forint) jegyeztek.

Michael Hewson, a brit CMC Markets vezető piaci elemzője kifejtette, hogy a vállalatok azért halasztják el tőzsdére lépésüket, mivel jelenleg a befektetők kockázatkerülők, vagyis kevésbé vásárolnának olyan részvényeket, amelyek frissen debütáltak.

A globális ügyletek mértéke hatéves mélypontra süllyedt idén, annak ellenére, hogy a múlt héten több nagy bejelentést is tettek a vállalatok. Például a Morgan Stanley nemrég közölte, hogy felvásárolja az E*Trade online brókercéget 13 milliárd dollárért.

IllusztrációForrás: AFP/Imaginechina/An Xin

A Refinitiv pénzügyi adatszolgáltató szerint idén eddig mindössze 119,2 milliárd dollár értékű üzletet kötöttek, ami 49 százalékkal alacsonyabb az előző év azonos időszakához képest.