A Richard Branson alapította és űrturizmusra szakosodott Virgin Galactic negyedik negyedéves jelentésében 73 millió dolláros veszteségről számolt be. A cég teljes tavalyi vesztesége így meghaladta a 211 millió dollárt, és mindössze 3,8 millió dolláros bevételt produkált.

Az elemzők veszteséget vártak a cégtől, mivel a szuborbitális űrsiklókat előbb a hatóságoknak tesztelniük kell. A vállalatnál elmondták, hogy a 29 tesztelési feladatból húszat teljesítettek.

IllusztrációForrás: NOTIMEX/Mark Greenberg

A bevételjelentést követően a cég részvénye öt százalékot esett. A vállalat részvényeivel október óta lehet kereskedni a New York-i tőzsdén. A befektetők jelentősnek, ám ingatagnak nevezték a részvényt.

A debütálás óta mintegy 200 százalékkal emelkedtek a részvények, aminek oka a befektetők izgatottsága az űripari vállalatok iránt. A Virgin Galactic az egyetlen társaság az úgynevezett új típusú űrkutatási vállalatok – mint a SpaceX és a Blue Origin – közül, aminek részvényeit meg lehet vásárolni.

Kilőtt az űrvállalat részvényeinek az ára

A Virgin Group űrrepülési leányvállalatának részvénye több mint húsz százalékkal nőtt, és ezzel Richard Branson cégének részvényárfolyama a hét minden napján emelkedett. A cég részvénye idén 160 százalékkal növekedett, köszönhetően annak, hogy a befektetők rendkívül optimisták a Virgin Galactic űrturizmus terveivel kapcsolatban.

A Virgin Galactic azt is bejelentette, hogy ismét forgalmazni kezdi a SpaceShipTwo-ra szóló jegyeket a jövőbeli űrtúrákra, amivel a vállalat új bevételi forrásra tehet szert. A jelentkezők szerdától ezer dolláros (312 ezer forint) letéttel foglalhatják helyüket. Ugyanakkor az nem derült ki, hogy mennyi a jegyek teljes ára.

George Whitesides vezérigazgató elmondta, hogy a céghez közel 8 ezer érdeklődés futott be az elmúlt 14 hónapban.