Tejösszetevő kerülhetett a „DEMAE RAMEN, Geschmacksrichtung SPICY" levesporba, melyet a termék jelölésén nem tüntettek fel, tájékoztat honlapján a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A levesport a Müller üzletlánc hozta forgalomba, a termékvisszahívásra vonatkozó felhívás honlapjukon is elérhető.

A német hatóság a RASFF rendszeren keresztül értesítette a problémáról a Nébih-et, emellett a visszahívásról a Müller Drogéria Magyarország Bt. is tájékoztatta a hivatalt. A Nissin Foods GmbH az esetlegesen előforduló, nem jelölt tejösszetevő miatt visszahívja a terméket.

A terméket blokk nélkül is visszavásárolják. 

 A termék adatai:

  • Termék neve: „DEMAE RAMEN, Geschmacksrichtung SPICY" (levespor)
  • Márka: Nissin
  • Csomagolás: műanyag zacskó, 100 g-os kiszerelésben
  • Gyártó: Nissin Foods GmbH (Németország)
  • Tételszám/ MMI: L908594 / 2020.12 és L000623 / 2021.01
  • Magyar forgalmazó: Müller üzletek
  • RASFF referenciaszám: 2020.0890 

A Nébih tájékoztatja a lakosságot, hogy a termék csak a tejre érzékeny fogyasztóknál válthat ki allergiás reakciót, ezért esetükben a fogyasztása kerülendő. 

Azon fogyasztók számára, akik tejre nem érzékenyek, a termék fogyasztása nem jelent veszélyt.

Az allergénekről:

Allergénnek nevezünk minden olyan anyagot, amely szervezetünkben túlérzékenységi, azaz allergiás reakciót válthat ki. Az allergiás reakció az immunrendszer nem megfelelő válasza, amelynek során valamely, a szervezetünkre egyébként veszélyt nem jelentő anyag ellen ellenanyagot termel. Az Európai Unióban jogszabály írja elő, hogy az élelmiszerek címkéjén fel kell tüntetni a leggyakrabban allergiát vagy intoleranciát okozó összetevőket, így a tejet is.

A témával kapcsolatban további információk érhetőek el a Nébih honlapján.