Márciustól drágulhatnak a változó kamatozású lakáshitelek

2020.02.27. 11:15

Február 26-án 0,75 százalékra emelkedett a 12 havi BUBOR, ami sok százezer lakáshiteles havi törlesztőjét emelheti meg 1-2 ezer forinttal, mivel a változó kamatozású hitelek kamatának megállapításakor gyakran ezt tekintik referenciának – hívja fel a figyelmet a Bankmonitor.hu.

A szakportál közleményében ismerteti: a februárban folyósított 1 éves kamatperiódusú lakáshitelekre érvényes 12 havi BUBOR értéke 0,37 százalék volt, ami egy húsz évre felvett, 10 millió forint összegű kölcsön esetében körülbelül 54.500 forintos induló havi törlesztőrészletet eredményezett.

IllusztrációForrás: Shutterstock

Márciustól egy ugyanilyen új hitelnek csaknem 2 ezerforinttal magasabb lesz a havi törlesztője, ami a teljes visszafizetést tekintve több mint 450 ezer forintos drágulást jelent.

Egyelőre még várat magára a zöldfordulat a hazai lakáspiacon

Még mindig többségben vannak az eladott lakásoknál, családi házaknál, nyaralóknál az energiafaló ingatlanok - derül ki az ingatlan.com legfrissebb összeállításából, amely a saját és a Lechner Tudásközpont adatai alapján megnézte a tavaly eladott lakó- és szállásjellegű ingatlanok energetikai besorolását.

A referenciakamat változása a jelenleg változó kamatozású hitellel rendelkezőket is érinti. Például egy 2018 márciusában felvett 10 millió forintos, 1 éves kamatperiódusú, húsz év futamidejű lakáshitel legkedvezőbb induló havi törlesztője 51.500 forint volt, ami 2019 márciusában az akkori kamatemelkedés miatt 53.400 forintra emelkedett, a mostani hatására pedig akár 54.500 forint fölé is mehet.

A két kamatemelkedés a teljes visszafizetésben akár 663 ezer forintos drágulást is eredményezhet.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK