Az OPEC sem menti meg az olajárat a zuhanástól

2020.02.27. 21:01

Még akkor is könnyedén a mélyben maradhat az olaj árfolyama, ha az OPEC tovább csökkenti a kitermelését – mondja az S&P Globak Platts elemzője. A szakértő szerint áprilisig nem várható a nyersanyag érdemi fölpattanása.

Az sem mentené meg rövidtávon az olaj árfolyamát, ha az OPEC napi 600 000 hordóval tovább csökkentené a kibocsátását – mondta a CNBC-nek az S&P Global Platts szakértője. Kang Wu úgy látja, áprilisig még legalább alacsony szinteken foroghat a nyersanyag.

Az elemző szerint a háttérben a kínai koronavírus-járvány áll, mivel a kialakult negatív hangulat erősen csökkenti a globális olajkeresletet. Következésképpen az olajár a következő hetekben még folyamatos lefelé ható nyomás alatt marad, főleg ha tartósan zárva maradnak a kínai vállalatok, a légitársaságok pedig továbbra is törlik a járataikat.

Noha a koronavírus pontos gazdasági hatásait egyelőre nem lehet fölmérni, az OPEC már lépett, és visszafogta a globális olajkeresletre vonatkozó kilátásait. Kína esetében a szervezet úgy számol, hogy az idei év első felében napi 0,2 millió hordóval maradhat el a kereslet a korábban várttól.

A Brent típusú olaj hordónkénti árfolyamának alakulásaForrás: Investing.com

A nemzetközi Brent olaj hordónkénti árfolyama 2,75 százalék körüli eséssel 51,40 dollár körül, míg az amerikai WTI szintén 2,75 százalék körüli mínusszal 47,40 dollár körül forgott.

Az elemző által említett 600 000 hordós számot az alapozza meg, hogy amikor az OPEC egy bizottsága február elején összeült, a hírek szerint előkerült a fenti szám. Wu és csapata úgy számol, erre a csökkentésre minden esély megvan, ha legközelebb (március 5-6-án) tanácskozik a szervezet.

A szakértő hozzátette, a jelenlegi készleteknek egyelőre még ki kell futniuk, vagyis az árak tekintetében arra lehet számítani, hogy márciusban és áprilisban még alacsonyan marad az olajár, de nyáron már elkezdhet erősödni az árfolyam.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK