Rolls-Royce repüléstechnikai vállalat 2019-ben 852 millió fontos üzemi veszteséget számolt el, miután a Trent 1000-es motorjának problémájának költségei az égbe szöktek – írja a Reuters.

Az alapvető működési eredmény 25 százalékkal 810 millió fontra emelkedett, míg a cash flow 911 millió font volt, amit magasabb profit, valamint a 173 millió font költségű Trent 1000 biztosítási kifizetések indukáltak – nyilatkozta a brit cég.

IllusztrációForrás: AFP/Justin Tallis

A vállalat szerint ugyan a koronavírus hatással lesz a légiközlekedésre, de ez csak rövid ideig tart majd, a hosszú távú növekedési tendenciák változatlanok lesznek. A cég kijelentette, hogy működési nyeresége körülbelül 15 százalékkal fog növekedni ebben az évben, és legalább egymilliárd fontnyi cash flow-ja lesz.

Komoly veszteséget hozott össze az űrutaztató cég

A Richard Branson alapította és űrturizmusra szakosodott Virgin Galactic negyedik negyedéves jelentésében 73 millió dolláros veszteségről számolt be. A cég teljes tavalyi vesztesége így meghaladta a 211 millió dollárt, és mindössze 3,8 millió dolláros bevételt produkált. Az elemzők veszteséget vártak a cégtől, mivel a szuborbitális űrsiklókat előbb a hatóságoknak tesztelniük kell.

A cég jelenleg azon dolgozik, hogy megoldják a Trent 1000 motorjával kapcsolatos problémákat, amik a Boeing 787 Dreamliner repülőgépeket hajtja.

A légitársaságok jelenleg a földön tartják ezeket a repülőgépeket, hogy elvégezzék rajtuk a javításokat. Ez várhatóan 1,4 milliárd font rendkívüli költségeket jelent majd.