A járvány már az arany drágulását is elkaszálja

arany, aranyrúd, illusztráció
Vágólapra másolva!
A múlt héten megroppant az arany árfolyama, ami arra utal, hogy a nemesfémben egyre kevésbé bíztak a befektetők, ahogy beütött a tőzsdén a koronavírus-pánik. Az arany ugyanis hagyományosan menedékeszközként szolgál a felfordulások idején, vagyis az árfolyamcsökkenés igencsak meglepőnek bizonyult.
Vágólapra másolva!

Ahogy a múlt héten végigsöpört a koronavírus-pánik a világ tőzsdéin, az arany elkezdett szokatlanul viselkedni. Hagyományosan ugyanis a piaci felfordulások idején a nemesfém biztonságos menedékként szolgál. Vagyis ha a részvények és más kockázatos eszközök zuhannak, akkor az arany ára általában emelkedik. Most azonban nem ez történt, és a nemesfém pénteken a valaha volt egyik legnagyobb egynapos zuhanását szenvedte el – írja a Mining.com.

Pénteken a csütörtöki záróárhoz képest a fém 4,8 százalékot gyengült a nap folyamán, míg aztán a kereskedés végén némileg vissza tudott kapaszkodni.

Közép-európai idő szerint hétfő kora délután szintén azt lehetett látni, hogy az arany ára együtt mozgott a kockázatosabb eszközökkel, és más nemesfémekkel, csak most épp a pozitív tartományban. Az arany közel 2,7 százalék körüli pluszban, unciánként 1609 dollár körül mozgott – ahogy drágult az olaj és a földgáz is, illetve a részvénypiacokon is pozitív korrekció mutatkozott korábban, Ázsiában.

Az áprilisi szállítású arany árfolyamának idei alakulása Forrás: Investing.com

A múlt heti pánik emellett az aranybánya-cégeket is a mélybe húzta. A szektor legnagyobb szereplői közül a Newmont a hét utolsó kereskedési napján 5 százalékot, míg a Barrick 4,6 százalékot esett. Az egyik legnagyobb vesztes viszont az AngloGold Ashanti volt több mint 10 százalékos eséssel, de az ausztrál Newcrest is majdnem 11 százalékot gyengült.

A pénteki nap ezzel a legnagyobb napon belüli gyengülést jelentette az aranynak 2013. április 15-e óta.

Történelmi szempontból azonban az egyik legizgalmasabb időszakot 2011 augusztusában produkálta a sárga nemesfém.

Akkor, augusztus 23-án az arany 1909 dolláros napon belüli csúcsot ért el, majd a következő nap egészen 105 dollárt veszített az értékéből – három számjegyű esésre nagyon ritkán van példa a nemesfémek piacán. Akkor viszont sikerült összehozni, hogy a hét végére az arany egészen 10 százalékot essen a korábban elért csúcsához képest.

A százalékos zuhanásokat tekintve a legrosszabb napot 1983 februárjában produkálta az aranypiac. Akkor mindössze két nap alatt 14 százalékot zuhant a fém árfolyama.