Sikeresen indult hétfőn az azonnali átutalási rendszer, amely dinamizálja a magyar gazdaságot - mondta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) sajtótájékoztatóján Budapesten Patai Mihály, a jegybank alelnöke.

A szakemberek az elmúlt órákban is tökéletesítették a rendszert, amelyhez a világon egyedülálló módon minden pénzintézet csatlakozott - hangsúlyozta a jegybank tisztségviselője. Patai Mihály szerint az azonnali átutalás akkor fog igazán kiteljesedni, ha az abban rejlő lehetőségeket minden ügyfél tudatosan használja majd.

Patai Mihály, az MNB alelnöke (korábbi felvétel)Fotó: Hajdú D. András [origo]

Bartha Lajos, az MNB pénzügyi infrastruktúrákért és bankműveletekért felelős ügyvezető igazgatója közölte, hogy a hétfői átutalások majdnem fele már az azonnali rendszeren ment keresztül. 

A gyorsabb tranzakciók - mint fogalmazott - nem csupán a lakossági ügyfelek számára előnyösek, hiszen javul a gazdaság és a bankok versenyképessége is. 

A vállalatoknak kedvez emellett, hogy szeptember 1-től azonnali átutalással lehet majd küldeni a kötegelt tranzakciókat is  - közölte.

Az igazgató a hosszabb távú fejlesztések közül kiemelte, hogy 5 éven belül Magyarországon minden helyzetben lehet majd elektronikus megoldással fizetni. Várakozása szerint 2030-ra a jelenlegi 15-20 százalékról európai szinten is kiemelkedő arányt, akár 50 százalékot érhet el az elektronikus fizetések aránya.

Sikeresnek értékelte az azonnali átutalási rendszer indulását a Magyar Bankszövetség elnöke is. Becsei András dimenzióváltásnak nevezte a hétfőn bevezetett fejlesztést, amely egyúttal a Magyarországon működő bankok eddigi legnagyobb, csaknem 40 milliárd forintos egyszeri beruházása. 

Az azonnali átutalási rendszerhez a pénzintézetek kötelezően csatlakoztak, az átutalások ugyanakkor nem drágultak, a 10 millió forintos tranzakciós limit pedig nemzetközi összehasonlításban is magasnak számít - tette hozzá. Becsei András megköszönte a bankszövetség tagjainak az együttműködést, az MNB-nek pedig azt, hogy a rendszer tervét kidolgozta, és koordinálta a megvalósítást.

IllusztrációForrás: Getty Images/Geber86/Geber86

Az átutalási rendszert működtető GIRO Zrt. vezérigazgatója a sajtótájékoztatón közölte, hogy hétfőn 14 óráig több mint 230 ezer átutalás jutott el azonnal, legfeljebb 5 másodperc alatt a címzettekhez. 

A leállások nélkül működő rendszer 500-nál is több tranzakciót képes egyetlen másodperc alatt, biztonságosan feldolgozni - tette hozzá Selmeczi-Kovács Zsolt. A Giro Zrt. vezetője arra számít, hogy a gyorsabb rendszer a kötegelt tranzakciók azonnali feldolgozásával kiegészülve több százmillióval növelheti az átutalások számát. Az azonnali fizetési rendszer hétfő hajnal óta működik, így a korábbi akár négy óra helyett belföldön 5 másodpercen belül jóváírják a bankok az átutalásokat az év minden napján.

Az Origo kapcsolódó összeállítása az azonnali utalás rendszeréről:

Minden, amit tudni kell a hétfőn induló azonnali átutalásról

Egyszer már elhalasztották tavaly nyáron, de most tényleg elindul: hétfő reggeltől minden átutalás legfeljebb 5 másodpercen belül teljesül majd Magyarországon az Azonnali Fizetési Rendszernek (AFR) köszönhetően. Az Origo összeszedte a leggyakoribb várható kérdéseket és a rá adott válaszokat. Semmit. Az azonnali átutalás szolgáltatást 2020.