Súlyos pénzekbe került a kriptonagykövetség Steven Seagalnak

Vladimir Putin meets with American actor Steven Seagal landscape HORIZONTAL
2980027 11/25/2016 American actor Steven Seagal before his meeting with Russian President Vladimir Putin, November 25, 2016. Alexei Druzhinin/Sputnik
Vágólapra másolva!
Komoly büntetést fizethet ki az amerikai színész Steven Seagal, miután az illetékes hatóság kriptopénz tiltott reklámozásán kapta - írja a Bloomberg.
Vágólapra másolva!

A most 67 éves, akciófilmes szerepeiről ismert színészt az amerikai Értékpapír‑ és Tőzsdefelügyelet marasztalta el, mert közösségi felületein az őt követőket nem tájékoztatta arról, hogy egy-egy posztjával új digitális tokeneket (egy másik blokklánc platformját használó eszközöket) promótál.

A határozat szerint Seagal 250 ezer dollárnyi készpénzt és 750 ezer dollár értékben, digitális tokent kapott a kibocsátó Bitcoiin2Gen-től.

Cserébe a filmsztár közösségimédia-posztjaiban népszerűsítette az új eszközt, arra biztatva a rajongóit, hogy ne maradjanak le annak első körös kibocsátásáról. Egy sajtóközlemény emellett a Bitcoiin2Gen "kriptonagyköveteként" is megnevezte az egykori akciósztárt.

Megbüntették az egykori akciósztárt Forrás: Sputnik/Alexei Druzhinin

A tőzsdefelügyelet közleménye szerint Seagal sem az állításokat elismerő, sem azt cáfoló nyilatkozatot nem adott.

Vállalta viszont, hogy 157 ezer dollár büntetést fizet be, és még egyszer ugyanennyit kártérítésként.

A büntetés azért ilyen mértékű, mert a kriptoeszközök kibocsátására hasonló szabályok vonatkoznak az USA-ban, mint az értékpapírokéra.

A színész ügyvédjének közleménye azt írja, hogy Steven Seagal jóhiszeműen adta nevét a cég tokenjének népszerűsítéséhez, miután tanácsot kért a témában jártas szakértőtől, ám később mégis aggódni kezdett annak jogszerűségéért. Később meg is szakította a kapcsolatot a vállalattal. A közlemény azt is írja, hogy Seagal mindenben együttműködött a hatósággal, és a maga részéről lezártnak tekinti az ügyet.

Steven Seagal egy ideje Moszkvában él. 2018 augusztusában egy közösségimédia-bejegyzésben arról tájékoztatta követőit, hogy az orosz külügyminisztérium az orosz és amerikai kapcsolatok javításáért ténykedő "különleges képviselőnek" tekinti személyét.

Nem az akciósztár az első, akit a tőzsdefelügyelet be nem jelentett promóción kap a sztárok, ismert emberek világából. 2018-ban a hatóság a profi boszkoló Floyd Mayweather-t és a DJ Khaled művésznevű zenei producert büntette azért, mert pénzt fogadtak el digitális pénzügyi eszközök reklámozásáért követőik körében.