Februárban csaknem 11.100, az év első két hónapjában pedig közel 21.200 új személyautót helyeztek forgalomba Magyarországon, tíz százalékkal többet a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének (MGE) várakozásánál.

Az MGE idén stagnáló autópiacra, 155 ezer új személygépkocsi forgalomba helyezésére számít, ami csaknem megegyezik a tavaly regisztrált új autók számával.

IllusztrációForrás: Gubin Yury

Februárban 1788 új kishaszonjármű került forgalomba, az év első két hónapjában 3566 – közölte az MGE a DataHouse Kft. adatai alapján.

Az egyesület ebben az évben 26 ezer új kishaszonjármű forgalomba helyezésére számít.

A szervezet felhívta a figyelmet arra, hogy a használt autók behozatala továbbra is emelkedik, februárban több mint 13 ezer használt személygépkocsi és több mint 1.431 kishaszonjármű érkezett az országba. Halaszthatatlannak nevezték a folyamat megállítását.

Nagyon gyenge adatokról jelentett a Rolls Royce

Rolls-Royce repüléstechnikai vállalat 2019-ben 852 millió fontos üzemi veszteséget számolt el, miután a Trent 1000-es motorjának problémájának költségei az égbe szöktek - írja a Reuters. Az alapvető működési eredmény 25 százalékkal 810 millió fontra emelkedett, míg a cash flow 911 millió font volt, amit magasabb profit, valamint a 173 millió font költségű Trent 1000 biztosítási kifizetések indukáltak - nyilatkozta a brit cég.

A nagyhaszonjárműveknél csökkenő trenddel számol az MGE a sofőrhiány és a dráguló működési körülmények miatt. Az év első két hónapjában 641 új nagyhaszonjármű került forgalomba, az idei évre 4.500 forgalombahelyezést várnak.

Az autóbuszpiac kis mérete miatt jelentős havi eltéréseket mutat, itt az a fontos, hogy éves szinten növekedés legyen – közölte az MGE.

A hazai buszpark nagyon öreg, az egyesület várakozása szerint 2020-ban a csere üteme fel fog gyorsulni.

Ebben az évben 850 új autóbusz forgalomba állására számítanak.