Minden idők egyik legnagyobb juharleveles érméjét készítették el

Big Maple Leaf érem
Picture taken on December 8, 2010 shows the gold coin "Big Maple Leaf" on display at Berlin's Bode Museum. Thieves stole the gold coin with a face value of $1 million and weighing 100 kilograms (220 pounds) from Berlin's Bode Museum on March 27, 2017. / AFP PHOTO / dpa / Marcel Mettelsiefen / Germany OUT
Vágólapra másolva!
A Royal Canadian Mint nevű vállalat óriási juharleveles aranyérmét mutatott be, tudósít arról a Mining.com.
Vágólapra másolva!

A kanadai állami pénzverde közleménye szerint, a világon egyedülálló, 99,999 százalékos tisztaságú aranyat használtak fel a 10 kilogramm súlyú, a tehetős gyűjtők illetve befektetők figyelmére számot tartó különleges érmék elkészítéséhez.

A cég egyúttal sikeresen reprodukálta az először 1979-ben bemutatkozott "Maple Leaf Coin-t", azaz az egyik kanadai szimbólumnak számító juharlevéllel díszített érmét. A kanadai verde ezt követően több különböző sorozatot készített abból, míg végül most bemutatták ezt a hatalmas változatot.

Az érme előlapján II. Erzsébet királynő képe látható, a lenyomat alapját Susanna Blunt portréművész készítette 2003-ban. A hátoldalon a jól ismert juharlevél képe.

A pénzverde annyit árult el, az érméből csak 10 példány készült.

Az áruk a vásárlás időpontjában az aranypiaci mozgásokon és árfolyamokon, plusz a gyártási és a pénzverési díjak kombinációján alapul.

A kanadai pénzverde korábban már bemutatott egy 100 kilogrammos változatot is az érméből. A 2007-ben bemutatott érme egyik példányát 2017-ben egy berlini múzeumból ellopták, annak értéke akkor meghaladta az 1 milliárd forintot.