Az önvezető autókat gyártó amerikai Waymo 2,25 milliárd dollárnyi befektetést kapott első finanszírozási fordulójában. Az Alphabet – ami a Google anyacége – által birtokolt vállalatnál elmondták, hogy további befektetésekre számítanak a bővítése során – összegzi a CNN.

A befektetést a Silver Lake Partners magántőke-társaság, a Kanada Nyugdíjterv Befektetési Igazgatósága és a Mubadala Investment Company, az Egyesült Arab Emírségek szuverén befektetési alapja vezette. A további befektetők között szerepel az Andreessen Horowitz kockázatitőke-társaság, a Magna autóalkatrész-beszállító és az AutoNation autókereskedő.

IllusztrációForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Andrej Sokolow

John Krafcik, a cég vezérigazgatója kifejtette, hogy a beruházás lehetővé teszi a társaság számára, hogy kulcsfontosságú partneri megállapodásokat kössön és így bővítse működését.

A Waymót 2009-ben indították, a vállalat saját autómegosztó szolgáltatást üzemeltet Arizonában, és havonta több mint 1500 utas választja a cég önvezető autóit.

A vártnál 10 százalékkal több új személyautót helyeztek forgalomba

Februárban csaknem 11.100, az év első két hónapjában pedig közel 21.200 új személyautót helyeztek forgalomba Magyarországon, tíz százalékkal többet a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének (MGE) várakozásánál. Az MGE idén stagnáló autópiacra, 155 ezer új személygépkocsi forgalomba helyezésére számít, ami csaknem megegyezik a tavaly regisztrált új autók számával.

Az önvezető autókhoz szükséges technológia megteremtése rendkívül drága, még egy olyan nagyvállalat számára, mint az Alphabet. A Cruise, a General Motors önvezető autókat gyártó leányvállalata eddig 7,25 milliárd dollárt gyűjtött be külső befektetőktől.

Az önvezető autókat támogatók szerint ez a technológia jelentősen javítja a közúti biztonságot, ugyanakkor a kutatások kimutatták, hogy az amerikai többségének kényelmetlen egy ilyen járművel való utazás.