A magyar gazdaságpolitika jelentős eredménye, hogy a lakosság egyre nagyobb mértékben járul hozzá az államadósság finanszírozásához állampapírok vásárlásával – mondta a pénzügyminiszter Budapesten, a Fiumei úti állampapír-értékesítési pont átadásán.

Varga Mihály a növekvő érdeklődéssel indokolta az új árusítóhely megnyitását.

Varga Mihály pénzügyminiszter beszédet mond a Magyar Államkincstár új állampapír-értékesítési pontjának átadásán a Fiumei úti kormányhivatalban 2020. március 4-én.Forrás: MTI/Kovács Tamás

Az állampapír-értékesítés a lakosságnak és az államnak egyaránt kedvez, hiszen a kamatjövedelem az embereknél marad, az államadósság lakossági finanszírozása pedig mérsékli az ország kiszolgáltatottságát – tette hozzá.

A lakossági tulajdonú állampapírok aránya tíz év alatt az ötszörösére nőtt, miközben 50 százalékról 15 százalékra csökkent az államadósságon belüli devizaarány. A miniszter szerint az állampapírok népszerűsége azt mutatja, hogy az emberek egyre jobban bíznak a magyar gazdaság teljesítményében. Megjegyezte, hogy a bruttó hazai termék és a bérek emelkedése, a beruházások bővülése európai összevetésben is kiemelkedő, és hamarosan újra 60 százalék alá csökkenhet a GDP-arányos államadósság.

Az azonnali átutalás bevezetése dinamizálni fogja a gazdaságot

Az azonnali átutalási rendszer bevezetésének érzékelhető hatása lesz, dinamizálni fogja a gazdaságot - mondta Patai Mihály, a jegybank alelnöke kedden az M1 aktuális csatornán. Kifejtette: az új rendszer bevezetésének egyik célja az volt, hogy csökkenjen a készpénzhasználat, mert a készpénznél nincs drágább, és az a legkevésbé biztonságos. A legbiztonságosabb az elektronikus pénz.

A pénzügyminiszter üdvözölte, hogy szuper állampapírból 3.735 milliárd forintnyi kelt el tavaly júniusi bevezetés óta, a babakötvényben tartott megtakarítások összege pedig majdnem 50 százalékkal nőtt 2019-ben. Az állampapír-vásárlást továbbra is ösztönözni kell, hogy 2023 végére a mostani 8 ezer milliárd forintról 11 ezer milliárd forintra emelkedjen a lakosság kezében levő állampapírok összértéke – mondta Varga Mihály.

Várakozása szerint a keresetek növekedése hozzájárulhat ahhoz, hogy a fogyasztás mellett a lakossági megtakarítások is a várakozásoknak megfelelően bővüljenek. Mészáros József, a Magyar Államkincstár (MÁK) elnöke közölte, hogy az ügyféligények felmérését követően döntöttek az új iroda megnyitásáról az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság épületében.

Varga Mihály pénzügyminiszter.Forrás: MTI/Kovács Tamás

2013 óta az aktív állampapír-állománnyal rendelkező ügyfelek száma a négyszeresére nőtt, legtöbbjük Pest megyében és a fővárosban él, sokan használnak elektronikus ügyintézést, de havonta 11-12 ezren személyesen keresik föl az irodákat.

A MÁK feladata a gyors kiszolgálás, így gondoskodnia kell arról, hogy elegendő iroda és értékesítési pont várja az állampapírt vásárló lakossági ügyfeleket.