Az áramkimaradások miatt zuhant recesszióba Afrika vezető gazdasága

sötétbe borult város
Residential buildings in the Moema neighborhood stand in darkness, the city lit solely by antennas atop buildings and vehicles headlights, during a massive blackout in Sao Paulo, Brazil, early November 11, 2009. A massive blackout across the southern half of Brazil has plunged tens of millions of people into darkness and prompted a major police mobilization amid fears of an opportunistic crime wave. AFP PHOTO/Mauricio LIMA / AFP PHOTO / MAURICIO LIMA
Vágólapra másolva!
Két éven belül immár másodjára, recesszióba került a Dél-afrikai Köztársaság gazdasága a tavalyi utolsó negyedévben, amikor is csökkent a mezőgazdaság, a közlekedés és az építőipar kibocsátása is. Az ország egykor Afrika legfejlettebb gazdaságával rendelkezett, ám az utóbbi években teljesítménye mellett, globális jelentősége is némileg csökkent.
Vágólapra másolva!

A statisztikai hivatal kiadott jelentése szerint a hazai össztermék (GDP), negyedéves összevetésben, 1,4 százalékkal csökkent október-decemberben. Elemzők 0,1 százalékos visszaesésre számítottak a harmadik negyedévben mért 0,8 százalékos csökkenés után.

Legutóbb 2018 első felében fordult elő, hogy két egymást követő negyedévben is csökkent a GDP az afrikai kontinens legiparosodottabb országában, azaz technikai recesszióba csúszott a gazdaság.

Pretoria, a Dél-afrikai Köztársaság egyik legnagyobb városának látképe Forrás: Origo

A kedvezőtlen adatsor mögött az áll, hogy

  • a mezőgazdaság kibocsátása az előző negyedévhez képest 7,6 százalékkal,
  • a közlekedés 7,2 százalékkal,
  • az építőpari termelés 5,9 százalékkal,
  • az áramtermelés 4 százalékkal,
  • a kiskereskedelmi forgalom pedig 3,8 százalékkal csökkent október-decemberben.

Szezonális kiigazítás nélkül,

éves összevetésben, 0,5 százalékkal zsugorodott a gazdaság a negyedik negyedévben, a harmadik negyedévi 0,1 százalékos bővülés után.

Elemzők 0,1 százalékos csökkenésre számítottak.

A dél-afrikai gazdaság az utóbbi évtized alatt alig nőtt rossz fiskális döntések, valamint a fogyasztói és üzleti bizalmat aláásó korrupció következményeként. Tavaly mindössze 0,2 százalékkal, 2018-ban 0,8 százalékkal, 2017-ben 1,3 százalékkal, 2016-ban pedig 0,6 százalékkal nőtt a GDP, miközben a munkanélküliségi ráta az egekbe szökött. A pénzügyminisztérium az idei évre 0,9 százalékos GDP-növekedést valószínűsített.

A dél-afrikai gazdaság nem tudott növekedési pályára állni azóta sem, hogy Cyril Ramaphosa államfő két évvel ezelőtt hivatalba lépett, és megígérte, talpra állítja a gazdaságot, leszámol a munkanélküliséggel, javítja az alapvető szolgáltatásokat és megtisztítja a korrupciós botrányokba keveredett kormányzatot.

A nemzetközi hitelminősítők az egyik nagy kockázatnak a gyenge növekedést látják, míg a befektetőket aggasztja, hogy az államadósság növekszik, miközben a bevételek csökkennek.

Képünk illusztráció Forrás: AFP/Mauricio Lima

A kedvezőtlen makrogazdasági adatokhoz szorosan kapcsolódik az AP hírügynökség beszámolója, melyből kiderül, a visszaesésben döntő szerepet játszott az említett áramtermelési hiány. Sőt, a friss értékelések szerint

az újbóli gazdasági visszaesés konkrétan visszavezethető az ország egész területét sújtó áramkimaradásokra.

Az Economist Intelligence Unit közép- és kelet-afrikai regionális elemzője egyenesen úgy fogalmazott, az Eskom - az állami tulajdonban lévő energiaszolgáltató - az oka az ország rendkívül gyenge teljesítményének.

Az elemző szerint a vállalat jó ideje "visszafogja az ország növekedését" azzal, hogy nem tudja kiszolgálni az energiaigényeket.

Az áramszünetek pedig nemcsak az otthonokban okoznak kényelmetlenségeket, hanem visszavetik a gyárak, bányák, egyáltalán, az üzleti tevékenységek eredményességét is.