A koronavírus terjedése miatt az Uber és a Lyft autómegosztó szolgáltatást nyújtó startupok figyelmeztetik sofőrjeiket a vírusra és a kézfertőtlenítő használatára az autóban, de nem ad lehetőséget alkalmazottainak a fizetett betegszabadságra.

Járvány idején fokozott veszélynek vannak kitéve azok, akik élelmiszert és utasokat szállítanak. Egyre több amerikai vállalat tesz óvintézkedéseket a koronavírus terjedésének megakadályozására, az olyan vállalatok, ahol független vállalkozóként alkalmazzák a munkavállalókat, nem adnak lehetőséget a fizetett szabadságra vagy betegszabadságra.

IllusztrációForrás: AFP/2019 Getty Images/Justin Sullivan

Az Uber és a Lyft is a napokban útmutató üzenetet küldött munkavállalóinak. Mindkét cég a kézmosás és a higiénia fontosságára hívja fel a figyelmet, és hogy a járműtulajdonosok sűrűn fertőtlenítsék autóikat. Továbbá a Lyft a sofőrjei számára elérhető helyeken, mint a repülőterek, kézfertőtlenítőket tesz ki,

Szorosan együttműködünk a közegészségügyi hatóságokkal" – írta az Uber sofőrjeinek, és arra kérte őket, amennyiben rosszul érzik magukat, inkább maradjanak otthon. Azonban a munkavállalóknak nem fizetik a betegszabadságot, vagyis a sofőröknek át kell gondolniuk, hogy a megélhetésüket vagy az egészségüket, és egyúttal utasaik egészségét kockáztatják-e – fejtette ki Veena Dubal, munkajogi szakértő és a Kaliforniai Egyetem docense.

Rengetegen bérelnek magánrepülőgépet a koronavírus miatt

Mivel a légitársaságok a koronavírus terjedése miatt leállítják járataikat, a magánrepülőgépek használata megugrott, és az utazók több ezer dollárt is hajlandóak fizetni, hogy elhagyhassák a leginkább fertőzött területeket - írja a Business Insider. A repülési kiskapuknak köszönhetően az utazási tilalom ellenére is elhagyhatják a fertőzött régiót azok, akik magánrepülőgépet bérelnek.

Mexikóban két Uber sofőr is szállított olyan utast, aki megfertőződött koronavírussal, és ezt nem tudván folytatták munkájukat. A vállalat válaszul ideiglenesen felfüggesztette 240 rendszeres utasát, akiket kitehettek a vírusfertőzés veszélyének.

IllusztrációForrás: Shutterstock

Az ételkiszállítással foglalkozó vállalatok, mint a Postmates, a DoorDash, vagy az Instacart szintén nemrég küldött útmutatásokat alkalmazottainak.

Az Instacartnál elmondták, hogy az elmúlt hetekben megnőtt a rendelések száma, különösen a tejpor, konzervek, vitaminok és kézfertőtlenítők esetében.