Koronavírus: ez történt szerdán a gazdaságban

olaszország koronavírus
Vonatot fertőtlenítő munkások a milánói Garibaldi vasútállomáson
Vágólapra másolva!
Ezek voltak ma a koronavírushoz köthető legfontosabb hírek és fejlemények a pénz világában.
Vágólapra másolva!

Koronavírussal fertőzött az Amazon egyik amerikai dolgozója is

Az online kereskedelmi vállalat megerősítette, hogy egyik amerikai dolgozójának pozitív lett a koronavírus tesztje. A munkavállalót karanténba helyezték, a cég pedig mindenben támogatja az illetőt - közölte a vállalat szóvivője a Reutersszel. A cég valamennyi, a fertőzött munkatárssal együtt dolgozót értesített a teszt eredményéről. Az eset Seattle-ben, a vállalat South Lake Union városrészben működő központjában történt. Az Amazon a legutóbbi hétvégén közölte, hogy két, Milánóban dolgozó munkatársuk szintén fertőzést kapott, mindkettőjük az ott felállított karanténban maradt.

Alig 50 százalékos kapacitással működnek az iPhone-okat gyártó üzemek Kínában Forrás: AFP/Johannes Eisele

Félgőzzel működnek a cég gyárai, ahol az iPhone-ok is készülnek

A tajvani óriáscég, a világ legnagyobb elektronikai gyártóvállalalata, a Foxconn azt közölte, hogy kínai gyáregységeik az egyébként ilyenkor szokásos kapacitásaik felén működnek a koronavírus miatt. A vállalat kínai egységeiben összesen több mint 1 millió munkavállalót foglalkoztat. A termelés csökkenése miatt, az Apple már korábban kiadta a figyelmeztetést arról, hogy idén várhatóan átmeneti hiány lehet egyes iPhone modellekből, melyeket - több más nagy márka termékei mellett - a Foxconn üzemeiben szerelnek össze. Az Apple telefonjainak legjelentősebb gyára az "iPhone városának" is hívott Csengcsouban működik, ahol a készülékek mintegy 60 százalékát szerelik. A kínai állami média közlése szerint, az ottani gyárakban egyelőre a munkavállalók alig ötöde vette fel a munkát.

A Foxconnál egyébként abban bíznak, a termelés március végére visszaállhat a normál menetrendre, ugyanakkor idei előrejelzésüket mind bevétel, mind gyártási mennyiség tekintetében, jelentősen csökkentették. Korábban 217,5 millió iPhone szállítását vállalták, ez most már csak 204 millió darabra vonatkozik a teljes évre, ami viszont így is 9 százalékos növekedést jelentene éves viszonylatban, írja az Asia Times.

A koronavírus a bankjegyekkel is terjedhet

A bankjegyek is terjeszthetik a koronavírust - hívta fel a figyelmet az Egészségügyi Világszervezet (WHO), amely azt tanácsolta az embereknek, hogy fizessenek inkább érintőkártyával a készpénz helyett. A COVID-19 koronavírus több napig is életképes maradhat a bankjegyek felületén.

A Yahoo Finance cikke szerint a Bank of England is arra a következtetésre jutott, hogy a bankjegyek baktériumokat és vírusokat hordozhatnak, és a gyakori kézmosásra hívta fel a figyelmet.

A bankjegyek és az érmék is hordozhatják rövid ideig a koronavírust, éppúgy, mint bármely más felület, mellyel az emberek gyakran érintkeznek Forrás: Shutterstock

A múlt hónapban a kínai és koreai bankok megkezdték a használt bankjegyek fertőtlenítését és elszigetelését a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében. A bankjegyek fertőtlenítéséhez és sterilizálásához ultraibolya fényt vagy magas hőmérsékletet használnak, mielőtt a készpénzt letárolnák legfeljebb 14 napig. Csak ezután kerülhetnek vissza a forgalomba - közölte a kínai központi bank.

Az egyik legnagyobb amerikai áruházlánc is korlátozásokat vezet be

A koronavírus miatt kialakult felvásárlási pánik miatt a Kroger néhány áruházában korlátozásokat vezetett be, így bizonyos termékekből csak limitált számot vehetnek a vásárlók. Ezek közé a termékek közé tartoznak például a kézfertőtlenítők és a megfázást kezelő gyógyszerek és italok.

A legtöbb vásárló egyetért az áruházlánc döntésével az amerikai egészségügyi szervezetek pedig többször is kiemelték a napokban, hogy semmi sem indokolja a élelmiszerek és a fertőtlenítők felvásárlási rohamát, így mindenkit nyugalomra intenek.

Az IMF és a Világbank "virtuális" tavaszi ülésszak megtartását fontolgatja

A Nemzetközi Valutalap (IMF) és a Világbank vezetői körében egyre nő az aggodalom az új koronavírus terjedése miatt és azt fontolgatják, hogy a tervezettnél jóval szerényebb létszám mellett tartanák meg a tavaszi ülésszakot, de az is elképzelhető, hogy telekonferencia keretében zajlana az ülés - jelentette az MTI. Az IMF és a Világbank április 17-19. között tervezi megtartani szokásos tavaszi tanácskozását, amire mintegy 10 ezer kormányzati tisztségviselőt, újságírót és üzletembert várnak a 189 tagországból.

Az IMF és a Világbank mindenképpen megtartja a tavaszi ülésszakot, egyelőre azonban még kérdés, hogyan Forrás: AFP/Zach Gibson

A két szervezet illetékesei hangsúlyozzák, hogy a tavaszi megbeszélés nem marad el, erről egyáltalán nincs szó, a megtartás mikéntjén gondolkodnak a szakértők. Az egyik lehetséges opció, hogy korlátoznák a találkozók, a megbeszélések, a külső események és a delegáltak számát. Alternatív megoldás lehet, hogy telekonferencia keretében úgymond virtuális ülésre kerüljön sor. A Reutersnek nyilatkozó források szerint az IMF és a Világbank várhatóan napokon belül dönt arról, hogy az ülés megtartásában legyen-e eltérés a szokásostól.

Kínában jórészt újraindult a járműgyártás, zuhant a Toyota kínai értékesítése

A kínai autógyártók többségénél már újraindították a termelést, miközben a Toyota arról jelentett, hogy februárban zuhant az értékesítése Kínában. A kínai ipari minisztérium azt közölte, hogy keddig a járműgyártó üzemek 84 százalékánál újraindult a termelés a koronavírus miatti februári kényszerleállás után. Az MTI híre kiemeli, hogy a minisztérium adatai szerint a járműgyártó ágazatban dolgozók mintegy 66,5 százaléka vette már fel a munkát keddig.

A Toyota japán járműgyártó szerdán eközben azt közölte, hogy Kínában, a világ legnagyobb autópiacán az eladásai februárban 70,2 százalékkal estek vissza, és 23 ezer 800 járműt értékesített. A Toyota az első a nagy autógyártók közül, amely ismertette februári kínai eladási adatát. A kínai személyautó-gyártók szövetsége (CPCA) arról tájékoztatott, hogy februárban az új autók eladása 80 százalékkal zuhant az ázsiai országban.