Nyomás alá kerülhet az OPEC és Oroszország olajpiaci szövetsége, ahogy a szervezet és partnerei csütörtökön és pénteken tanácskozást tartanak. A cél az volna, hogy a világ legnagyobb olajhatalmai megállapodjanak, milyen eszközökkel tudnák tompítani a koronavírus kedvezőtlen hatásait.

Csütörtökön és pénteken Bécsben ülnek össze az OPEC tagállamai a külsős szövetségesekkel (beleértve Oroszországot is). Az OPEC+ néven emlegetett csoporttól az elemzők azt várják, hogy további kitermelés-csökkentéseket jelentenek be annak érdekében, hogy stabilizálják az olaj világpiaci árát, amely manapság komoly nyomás alá került a koronavírus-járvány miatt. A piaci szereplők abban azonban bizonytalanok, hogy a felek milyen mértékű vágásról dönthetnek – írja a CNBC.

Az OPEC egyes kulcsszereplői, például a tulajdonképpeni vezetőnek számító Szaúd-Arábia, várhatóan napi 1 millió hordós kibocsátás-csökkentést fog majd szorgalmazni, ami azonban jelentősen magasabb lenne, mint az OPEC technikai bizottsága által eredetileg javasolt napi 600 000 hordós szint. Mindazonáltal Oroszország számára egyre kedvezőtlenebb ez a stratégia, ami akár feszültséget is okozhat a felek között.

A Brent típusú olaj hordónkénti árfolyamának alakulásaForrás: Investing.com

Az alapvető probléma az, hogy míg a rijádi vezetés örülne a jelenleginél magasabb olajárnak, addig Moszkva számára tökéletes a hordónkénti 50-60 dolláros árfolyam – mondta Johannes Benigni, a JBC Energy Group elnöke? Következésképpen számítani lehet rá, hogy lesz némi súrlódás az orosz-szaúdi viszonyban, ahogy Rijád komolyabb vágást szeretne, az oroszok pedig várhatóan hezitálnak majd a kérdésben.

Közép-európai idő szerint szerda délelőtt a nemzetközi benchmarknak számító Brent típusú olaj hordónkénti árfolyama 1 százalék fölötti emelkedéssel 52,5 dollár körül forgott, míg az amerikai WTI hasonló mértékű erősödés mellett 47,80 dollár körül állt.

A január elején elért csúcshoz képest azonban a Brent majdnem 25 százalékot, míg a WTI több mint 30 százalékot gyengült. A háttérben elsősorban az állt, hogy a koronavírus világgazdasági hatásai miatt visszaesett a globális olajpiaci kereslet.

Az OPEC és Oroszország között azonban már az elmúlt hetekben is érezhető volt némi feszültség. Eredetileg ugyanis a mostani tanácskozást a szervezet már előre akarta hozni februárra – ahogy megroppant az olajpiaci kereslet –, de Moszkva jelezte, több időre van szüksége. A néhány napig tartó bizonytalanság után az orosz energiaminiszter, Alexander Novak a sajtónak közölte, a tagok közös megegyezésre jutottak abban, hogy végül is nincs szükség soron kívüli ülésre.

Fokozódnak a feszültségek az olajpiaconForrás: AFP/Cultura Creative/Cultura/Monty Rakusen

Mindeközben a múlt hónapban az OPEC visszavágta a globális olajkeresletre vonatkozó előrejelzését. A szervezet úgy számolt, hogy 2020-ban a keresletnövekedés mindössze napi 0,99 millió hordó lesz, ami 0,23 millióval alacsonyabb a januári prognózisnál – nem meglepő, hogy a szervezet elsősorban a koronavírus hatásait jelölte meg a csökkentés okaként.

A szövetség jelenlegi megállapodása szerint március végéig napi 1,7 millió hordós kitermelés-csökkentést hajtanak végre.