Erősödéseket produkáltak az ázsiai tőzsdék, miután a Nemzetközi Valutaalap (IMF) bejelentette, 50 milliárd dollárt fordítanak a koronavírus megfékezésére. A szervezet elsősorban a szegényebb országokat támogatná a kamatmentes pénzügyi segítséggel.

Jól indult a nap az ázsiai tőzsdéken csütörtökön. Néhány kivételtől eltekintve az összes nagyobb régiós részvényindex 2 százalék körüli pozitív tartományban fejezte be a kereskedést. Az azonban már kérdéses, hogy a nap további részében Európa és a Wall Street hogyan teljesít, mivel az európai indexek (közép-európai idő szerint délelőtt) egységesen mínuszban álltak, és az amerikai határidős jegyzések is 1,5-2 százalék közti gyengülést mutattak.

Ázsiában a jó hangulat azután jött, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerdán bejelentette, 50 milliárd dolláros támogatást nyújt a koronavírus elleni harchoz – írja a CNBC. A szervezet vezetője, Kristalina Georgieva közölte, a pénzt azonnali hatállyal elérhetővé teszik, és elsősorban az alacsony jövedelmű, illetve feltörekvő piaci államokat célozzák.

A támogatás jelentős része kamatmentes lesz, ráadásul az igénybevevő országok számára az sem szükséges, hogy előzetesen részt vegyenek bármilyen IMF-programban – tette hozzá Georgieva.
Kiemelte, az IMF most országról országra áttekinti a helyzetet, és megvizsgálja a pénzügyi szükségleteket. A cél, hogy biztosítsák a támogatandó államokat a segítségről, és minél gyorsabban eljuttassák azt az adott országokba. Hozzátette, még a folyamat elején tartanak, de nagyon gyorsan fognak lépni, ahogy beérkeznek a kérelmek.

Így roppantja meg a turizmust a koronavírus

Hatalmas pofont kapott a francia turisztikai szektor a kínai koronavírus-járvány kitörése miatt. A francia pénzügyminiszter szerint az elmúlt időszakban 30-40 százalékos volt a turizmus visszaesése. Ezzel együtt Vietnám turizmusa is megroppant az utóbbi hetekben, de a globális szektor egésze is bajban van, tekintve, hogy a kínai turisták hatalmas erővel bírnak a világ turisztikai iparágában.

A Valutaalap azt szeretné, hogy az országok az egészségügyi rendszereik fejlesztésére használják föl a támogatást, illetve célzott költségvetési programokkal javítsák a helyi likviditást. Emellett az IMF együtt dolgozik a Világbankkal abban, hogy segítséget nyújtsanak azoknak az országoknak, melyeknek orvosi felszerelésekre (például orvosi maszkokra) van szükségük ahhoz, hogy visszatartsák a járványt.

A Világbank egyébként hétfőn jelentette be, hogy 12 milliárd dolláros programot indít annak érdekében, hogy támogassa a koronavírus ellen küzdő szegényebb országokat.

Georgieva emellett szerdán, egy washingtoni eseményen kijelentette, egy általános jellegű keresletgyengüléssel néz szembe a világgazdaság, ami a különböző csatornákon keresztül számos iparágra kihat (beleértve a kereskedelmet, a turizmust vagy a nyersanyagpiacokat), valamint szűkíti a pénzügyi kondíciókat.

Az IMF bejelentése azt követően érkezett, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kedden váratlanul 50 bázispontos kamatcsökkentést hajtott végre, amit a Bank of Canada ugyanilyen mértékű kamatvágása követett szerdán – ráadásul az elemzők úgy számolnak, hogy több más nagy jegybank is hasonló élénkítő intézkedéshez nyúlhat majd.