A befektetők azt várják a világ jegybankjaitól, hogy többet tegyenek a globális gazdaság megmentéséért a koronavírus járvány okozta válság közepette – összegzi a CNBC.

Az amerikai jegybank (Fed) a héten váratlanul 50 bázisponttal csökkentette a referencia-kamatlábat. De az elemzők újabb kamatcsökkentést várnak a Fed március 17-ére tervezett ülésén. A Fed célértéke most 1 és 1,25 százalék között van.

IllusztrációForrás: AFP/Getty Images/Drew Angerer

Egyes közgazdászok szerint azonban a monetáris politikai eszközök – például a kamatlábak csökkentése vagy növelése – nem sokat segít oldani a világgazdaságot ért sokkon, amit a COVID-19 vírus okozott.

Az elemzők kifejtették, hogy a jelenlegi gazdasági visszaesést nem a megszokott pénzügyi események okozzák, hanem egy az vírus terjedése, így a legjobb azonnali válasz az egészségbiztonsági eljárások alkalmazása lenne.

Részben a koronavírus-járvány miatt csökkentek az élelmiszerárak a világon

Mérséklődtek az élelmiszerárak a globális piacokon négy hónap drágulást követően, miután bezuhant a növényi olajok ára részben a koronavírus (COVID-19) járvány keltette keresletvisszaesés körüli félelmek miatt. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) élelmiszerár-indexe, amely a nemzetközi kereskedelem legfontosabb terményeinek havi árváltozását követi, egy százalékkal alacsonyabban zárt februárban az előző hónaphoz képest, de még ennek ellenére is 8,1 százalékkal haladja meg az egy évvel ezelőtti szintet.

Chris Rupkey, a MUFG Union Bank ügyvezető igazgatója és vezető közgazdásza szerint a kamatlábak már most is alacsonyak, vagyis a további csökkentések nem lehetnek kellően hatékonyak a vállalkozások kiadásainak és beruházásainak növelésére.

Számos közgazdász úgy véli, hogy a költségvetési intézkedéseknek – mint például az állami kiadásoknak – nagyobb szerepet kellene játszaniuk a járvány globális hatásainak enyhítésében. Simon Baptist, az The Economist Intelligence Unit vezető közgazdásza Hongkongot és Szingapúrt említette példáként, ahol már bejelentettek állami intézkedéseket olyan ágazatok és vállalatok számára, amelyek közvetlenül érintettek.

Jerome Powell, az amerikai jegybank elnöke.Forrás: AFP/Brendan Smialowski

Ilyen például a munkavállalók támogatása, vagy a munkabérek támogatása az olyan ágazatokban, mint az idegenforgalom vagy a vendéglátás" – mondta a szakértő, hozzátéve, hogy nem minden ország rendelkezik kellő pénzügyi háttérrel, hogy hasonlóképpen lépjenek, például az európai gazdaságok esetében, ahol a fiskális mozgástér lehetősége sokkal korlátozottabb, mint Ázsiában.

A nagy központi bankok, a Fed, valamint az Európai Központi Bank is nyitva hagyta annak a lehetőségét, hogy tovább csökkentik a kamatlábakat. Jerome Powell, a Fed elnöke a hét elején elmondta, hogy ugyan a kamatcsökkentés nem enyhíti a járványt, viszont jelentős lökést adhat a gazdaságnak.