A francia legfelsőbb bíróság döntése alapján az Uber sofőrjeit munkavállalónak kell tekinteni. A fordulat komoly hatással lehet az amerikai vállalatra, hiszen ha a franciákat követve máshol is hasonlóképpen döntenek a bíróságok, akkor az Ubernek, például a fizetett szabadság mellett, más járulékokat is biztosítania kell a sofőröknek, így összeomolhat a cég által működtetett eddigi modell.

A Cour de Cassation (semmítőszék) döntése nem csak az Uberre, hanem az országban tevékenykedő más vállalatokra is komoly hatással lehet. Ezek közé tartozik például az étel házhozszállítással foglalkozó UberEats, a Just Eat-Takeaway, vagy a Deliveroo, amelyek szintén nem fizetnek juttatásokat az alkalmazottaknak.

A francia legfelsőbb bíróság elfogadta a fellebbviteli bíróság azon döntését, hogy az Uber sofőrök nem számíthatnak alvállalkozónak, mivel egymaguk nem tudnák kiépíteni ügyfélkörüket, valamint az áraikat sem ők határozzák meg. A bíróság közleményében így indokolta a döntést: " amikor egy sofőr csatlakozik az Uber digitális platformjához, akkor létrejön a munkavállalói viszony. A sofőr nem egyéni vállalkozóként biztosít szolgáltatást, hanem mint alkalmazott. "

IllusztrációForrás: AFP/NurPhoto/Jaap Arriens

A következő lépésben a sofőrök kérhetik munkaviszonyuk felülvizsgálatát a döntés alapján az Ubernél, és ennek eredményeként járulékok széles köréhez juthatnak hozzá. A döntést elemző egyik jogász kiemelte, hogy az ítélet teljesen megváltoztatja az Uber üzleti modelljét. Ezentúl sokkal nagyobb létszámú jogi- és HR-részlegre lesz szüksége és komoly költséget jelent majd a járulékok kifizetése.

Hasonló jogi lépéseket tettek a vállalat ellen többek között Kolumbiában, Brazíliában és az Egyesült Államokban is. Kaliforniában nemrégiben pedig olyan törvényt fogadtak el, amely megnehezíti a közösségi fuvarmegosztók számára, hogy egyéni vállalkozóként jelentsék be a dolgozóikat.