Kiderült, mivel lehetett sok pénzt keresni az év elején

2020.03.06. 19:01

Klímaválság, trendi témák és az arany voltak az év első néhány hetének legnagyobb nyereséget hozó befektetései. A meglehetősen kockázatos részvényalapokkal 8-17 százalékot lehetett keresni a február végi állapotok szerint - heti befektetési ötletek.

Klímakrízis és menőség - ezzel lehetett az idén a legjobban keresni. A világ nagy trendjeit - ezek közül az egyik a klímaváltozás - meglovagoló befektetési alapok kevesebb mint két hónap alatt több, akár 10 százalékos hozamot is elértek a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) adatai szerint - írja a Napi.hu.

Jó üzlet a klímaváltozás

Az idei év eddigi nyertese az OTP Klímaváltozás 130/30, amely február végén már csaknem 17 százalékos pluszban állt. Az alap olyan cégek részvényeibe fektet, amelyek várhatóan a nyertesei lesznek a klímaváltozással kapcsolatos gazdasági fejleményeknek. Az alap mostani befektetései között vannak például az Enphase Energy és a Solar Edge napelemes rendszereket készítő cégek. A két cégnek a Huawei elleni szankciók is kedveztek, de a Tesla részvényeivel is sokat keresett nemrég az alap - mondja Czachesz Gábor, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója.

Egyre nagyobb üzlet a klímaváltozásForrás: Pixabay

Több mint 10 százalékot emelkedett az év eleje óta a Generali Innováció alap árfolyama is. Ez a konstrukció szintén kiemelten foglalkozik a zöld befektetésekkel, korábban Greenergy néven működött. Jelenleg a kiemelt, nagy növekedési lehetőség előtt álló befektetési területei közé tartozik az IT/ kiberbiztonság és a magánszféra védelme, a környezetkímélő járművek és a mobilitás, a big data, a mesterséges intelligencia, a robotika és az automatizáció, valamint a demográfiai trendekre, valamint a klímaváltozásra innovatív válaszokat adó cégek részvényei.

A K&H Öko alapja 7,22 százalékot emelkedett január óta, és szintén olyan vállalatok értékpapírjait vásárolja, amelyek alternatív energiával, vízkezeléssel és a klímaváltozás kedvezőtlen hatásainak csökkentésével is foglalkoznak. Emellett abban is hisz, hogy az olajárak emelkedésével és a hagyományos energiakészletek csökkenésével az alternatív energiaforrások (szél, víz, nap, biomassza) felértékelődnek és egyre versenyképesebbek lesznek, ezért ilyen cégek papírjait is vásárolja.

Meglovagolják a trendvonalakat

Azok is jól jártak 2020-ban eddig, akik "trendi" cégek részvényeit vásároló alapokba tették a pénzüket. Ilyen az Aegon Megatrend, amelynek árfolyama 9,7 százalékos pluszban van az év eleje óta. Ennek az alapnak a célja, hogy a gazdasági ciklusokon túlnyúló, globális megatrendekből profitáljon. Ilyen trendek lehetnek a demográfiai változásokból, például az öregedő társadalom vagy a fejlődő piacok, a szűkös erőforrások következtében kialakuló hatékonyság-növekedés, a megújuló erőforrások, az energia-hatékonyság, az urbanizáció, vagy akár a technológiai újítások, az innováció.

A Tesla árfolyama kilőtt az idénForrás: AFP/Imaginechina/Dycj

Az OTP Trend alap, ahogy a neve is mutatja, szintén a divatos cégek részvényeit vásárolja, ezek jellemzően a vezető amerikai és európai cégek papírjai. Ez az alap is tartott egy időben például Tesla részvényeket, amelyek hihetetlen emelkedést produkáltak az év eddig eltelt részében, de már eladta - mondja Czachesz Gábor. Az OTP Trend szűk két hónap után több mint 8 százalékos pluszban volt az idén.

Mit hozhat a brexit a brit részvénypiacon?

A brexit ellenére is lehet pénzt keresni a brit részvényekkel, erre a megállapításra jut elemzésében Bene Zsombor, a K&H senior portfolio menedzsere - heti befektetési ötletek. Ugyan január végén a britek uniós (EU) tagsága megszűnt, azonban elkezdődött az átmeneti időszak, ami gyakorlatilag változatlan állapotot biztosít az idei év végéig.

Hasonló mértékben emelkedett az Erste Megatrend árfolyama is. Ez a konstrukció ígéretes jövőbeli tendenciákra fókuszáló, globális részvényalapokba fekteti vagyonát. Ezek közé tartozik az egészséges életmód és az egészségügyi ellátás, az életstílus, a technológia és az innováció, a környezetvédelem és a tiszta energiaforrások, valamint a feltörekvő gazdaságok.

Eljött az aranykor

Az arany ára az idén körülbelül 9 százalékkal emelkedett, dollárban számolva. A világszintű kockázatok, köztük a koronavírus-járvány arra készteti a befektetőket, hogy menekülő eszközöket vásároljanak, ezek egyike az arany. A nemesfémet főleg a tőzsdén kereskedett alapok (ETF) vásárolják, az ezekben lévő arany mennyisége nemrég csúcsot döntött.

Az arannyal is jól lehetett keresni az év eddig eltelt időszakábanForrás: Shutterstock

A hazai kisbefektetők magyar befektetési alapokon keresztül is részesedhetnek az aranyár emelkedéséből. A legutóbbi hetek legjobban teljesítő alapjai között van a CIB Arany Alapok Alapja, amelynek árfolyama 8,15 százalékos pluszban volt február végén januárhoz viszonyítva, a Budapest Alapkezelő hasonló konstrukciójával 6,71, az Erstéével pedig 6,56 százalékot lehetett keresni az idén.

A magas hozamot elért alapok mindegyikére igaz viszont, hogy kockázatos eszközökbe fektetnek, amelyek árfolyama a jövőben eshet is.

Tájékoztatás
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!