Régen volt ilyen nehéz hetük a tőzsdéknek

'Fearless Girl' statue face off Wall Street Bull in New York US New York USA United States 2017 WALL STREET STATUE Charging bull Fearless Girl gender pay gap gender diversity
NEW YORK, USA - MARCH 29: The "Fearless Girl" statue, a four-foot statue of a young girl, defiantly looks up the iconic Wall Street "Charging Bull" sculpture in New York City, United States on March 29, 2017. "Fearless Girl" statue was installed in front of the bronze "Charging Bull" for International Women's Day earlier this month to draw attention to the gender pay gap and lack of gender diversity on corporate boards in the financial sector. The statue will remain at her post until February 2018. Volkan Furuncu / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Pénteken tovább folytatódhat az amerikai részvénypiac szakadása, miután a Wall Street csütörtökön is mínuszos napot produkált. Ha a hét utolsó napja is csökkenést hoz, akkor a tőzsde 14 éve nem látott negatív sorozatot érhet el. Ennek azonban a shortolók kimondottan örülnek, mivel ők hatalmas pénzeket kaszáltak az elmúlt időszakban.
Vágólapra másolva!

Közép-európai idő szerint péntek délelőtt az amerikai határidős jegyzések arra utaltak, hogy a Wall Street 2-3 százalék körüli mínuszokat produkálhat a hét utolsó kereskedési napján. Mindezt azt követően, hogy csütörtökön sikerült egy újabb mínuszos napot összehozni. A Dow Jones Industrial Average 3,58 százalékkal, az S&P 500 3,59 százalékkal, míg a Nasdaq Composite index 3,10 százalékkal süllyedt csütörtökön.

Fokozódó eladási hullám

Bár a legtöbbet a részvénypiacokról beszélnek az elemzők, érdemes kiemelni, hogy a kötvénypiacon is ismeretlen területekre léptünk. A 10 éves lejáratú amerikai állampapír hozama ugyanis egyre mélyebbre süllyed az 1 százalék alatti tartományban.

Péntek délelőtt már közel 20 százalékos hozamcsökkenés mellett 0,74 százalék körül forgott az állampapír

– ez azt jelenti, hogy a befektetők igen intenzíven veszik a biztonságos menedékként funkcionáló benchmark kötvényt.

A Dow Jones részvényindex idei teljesítménye Forrás: Investing.com

A kötvényhozam egyébként éles zuhanásokat produkált a héten, főleg miután az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kedden váratlanul 50 bázispontos kamatvágást hajtott végre – ennek jelentőségét jól mutatja, hogy a 2008-as válság óta a Fed most először nyúlt a rendkívüli kamatcsökkentés eszközéhez.

Ráadásul a részvénypiaci befektetők helyzetét nehezíti, hogy a Dow Jonest rendesen felültették a hullámvasútra az elmúlt napokban.

Február 24. és 28. között a mutató folyamatos gyengülést produkált, de ezen a héten hétfőn 1294 ponttal emelkedett az index, majd kedden 786 ponttal csökkent, aztán szerdán 1173 ponttal erősödött, majd csütörtökön 969 ponttal megint csökkent.

Azonban az idei év számai azt mutatják, hogy a 124 éves Dow Jones index igen csúnya pénteki sorozatot tudhat maga mögött. Január 3-a óta eddig mindössze egyetlen pénteket sikerült pluszban zárnia – január 17-én 0,17 százalékos erősödéssel fejezte be a napot. Ha pedig a most péntek (március 6.) is mínuszos lesz, akkor az index 14 éve, vagyis 2006 júliusa óta nem látott negatív pénteki sorozatot produkálna.

Akik örülhetnek

Van azonban egy csoport, amely kifejezetten örülhet a negatív trendnek. Ők a shortolók, vagyis azok, akik az árfolyamok csökkenésére fogadnak. A shortolók ugyanis február 24. és március 3. között eddig 51,3 milliárd dollárt tehettek zsebre, ahogy – elsősorban – a koronavírus-járvány miatt bepánikoltak a befektetők.

Már a WHO is figyelmeztet, hogy nincs ok pánikra a piacokon

Nyugalomra intette a világpiacokat az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezetője. A szervezet főigazgatója azt követően nyilatkozott vasárnap, hogy a múlt héten hatalmas, pánikszerű eladási hullám söpört végig a világ tőzsdéin a koronavírus-járvány miatt. Továbbra is racionálisnak kell maradnunk, mert az irracionális viselkedés nem segít.

Az elmúlt időszakban a shortolók számára a Tesla volt az egyik olyan cég, amely hatalmas nyereségeket hozott.

A vállalat ellen fogadók 1,10 milliárd dollárt kereshettek a vizsgált időszakban, ahogy a cég papírja 17 százalékot esett.

A másik (negatívan) kimagasló részvény a Tellurian földgáztermelő volt. A társaság papírján ugyanis 111,4 százalékos hozamot realizálhattak a shortolók, ahogy a vállalat részvénye alig több mint egy hét alatt 76 százalékot zuhant.