Csődbe ment egy szebb napokat látott ország

Libanon
Bejrút, 2020. március 6. Kormányellenes tüntetők a libanoni jegybank bejrúti székházánál 2020. március 5-én. Ali Ibrahim pénzügyekért felelős államügyész a nap folyamán elrendelte a helyi bankintézetek pénzügyi eszközeinek zárolását, amire a bankok bezárással fenyegetőztek. A politikai és gazdasági válságba süllyedt ország kormányának döntenie kell arról, hogy kifizeti-e a március 9-én lejáró, 1,2 milliárd dollár (338 milliárd forint) összértékű, deviza alapú állami kötvényeket, vagy Libanon fennállása óta először nemteljesítést jelent. MTI/EPA/Nábil Munzer
Vágólapra másolva!
Libanon nem tudja törleszteni most esedékessé vált 1,2 milliárd dolláros (360 milliárd forintos) eurókötvény-tartozását - közölte Hasszan Diab libanoni miniszterelnök.
Vágólapra másolva!

Ez az első alkalom, hogy az egykoron a Közel-Kelet Svájcaként is emlegetett ország fizetésképtelenséget jelentett.

- mondta a miniszterelnök.

Libanonban október óta folyamatosak a tüntetések Forrás: MTI/EPA/Nábil Munzer

Ali Ibrahim pénzügyekért felelős államügyész március 5-én elrendelte a helyi bankintézetek pénzügyi eszközeinek zárolását, amire a bankok bezárással fenyegetőztek. A politikai és gazdasági válságba süllyedt ország kormányának döntenie kellett arról, hogy kifizeti-e a március 9-én lejáró, 1,2 milliárd dollár (338 milliárd forint) összértékű, deviza alapú állami kötvényeket, vagy Libanon fennállása óta először nemteljesítést jelent.

Kormányellenes tüntetők a libanoni jegybank bejrúti székházánál március 5-én Forrás: MTI/EPA/Nábil Munzer

A közel-keleti országban

az államadósság eléri a bruttó hazai termék (GDP) 170 százalékát.

Libanonban az 1975-1990-es polgárháború óta nem volt ilyen rossz a gazdasági helyzet. Október óta folyamatosak a tüntetések. A megmozdulások Szaad Haríri előző kormányfő lemondásához vezettek.
A korábban egyetemi professzorként dolgozó Diab televíziós beszédében megvédte a kormány döntését a szuverén adósság törlesztésének felfüggesztéséről és a hitelezőkkel az adósság átütemezésről való tárgyalások megkezdését.

- mutatott rá.

Csődbe mehet a Földközi-tenger egykori sikerországa

A hetvenes években még a Közel-Kelet Svájcának nevezett Libanon egyre nehezebb helyzetbe kerül: a hosszan elhúzódó véres polgárháború után a gazdasági pangás időszaka következett, majd jó ideje pénzügyi és adósságválság is sújtja a Földközi-tenger partján fekvő országot, amely mára az államcsőd szélére sodródott.

Libanon azt tervezi, hogy tárgyal hitelezőivel adóssága átstrukturálásáról. Az országra jelentős nyomás nehezedik a nemzetközi pénzintézetek felől. A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap megszorító intézkedéseket követel a pénzügyi támogatásért cserébe.