A világ legnagyobb e-kereskedelmi vállalat bejelentette, hogy új üzletágat nyit és a kassza nélküli technológiáját értékesíti kiskereskedőknek – írja a Reuters.

Az Amazonnál elmondták, hogy több szerződést is kötöttek már, ugyanakkor az ügyfeleket nem nevezték meg. Egy új weboldal segítségével kívánja terjeszteni Just Walk Out technológiáját a cég.

Az Amazon Go kassza nélküli üzletek közül az elsőt 2018 januárjában Seattle-ben nyitotta a meg cég, azóta pedig 26 új boltot nyílt Chicagóban, New Yorkban és San Franciscóban.

IllusztrációForrás: Getty Images/David Ryder

A kassza nélküli üzletek nagyon népszerűek - legalábbis a Loup Ventures kockázatitőke alap szerint:az Egyesült Államokban 50 milliárd dollárt fog érni ez a piaci szegmens a jövőben.

Dilip Kumar, az Amazon kiskereskedelemmel és technológiával foglalkozó alelnöke elmondta, hogy nincs előrejelzésük a piaci szegmens nagyságáról, de az üzletek népszerűsége jól mutatja, hogy mennyire kedveltek a kassza nélküli boltok.

Technológiánk széles körben alkalmazható, üzletmérettől és iparágtól függetlenül, mert megoldja azt az alapvető problémát, hogy miként lehet kényelmesen, sorbaállás nélkül vásárolni, különösen akkor, ha a vásárlókat szorítja az idő" – fűzte hozzá az alelnök.

Részben a koronavírus-járvány miatt csökkentek az élelmiszerárak a világon

Mérséklődtek az élelmiszerárak a globális piacokon négy hónap drágulást követően, miután bezuhant a növényi olajok ára részben a koronavírus (COVID-19) járvány keltette keresletvisszaesés körüli félelmek miatt. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) élelmiszerár-indexe, amely a nemzetközi kereskedelem legfontosabb terményeinek havi árváltozását követi, egy százalékkal alacsonyabban zárt februárban az előző hónaphoz képest, de még ennek ellenére is 8,1 százalékkal haladja meg az egy évvel ezelőtti szintet.

Az alelnök elmondta, hogy a technológiát már működő és új üzleteknél is lehet alkalmazni. Az Amazon telepíti a kamerákat és a polcok súlyérzékelőit.

Az Amazon Go üzletektől eltérően, nem egy kódot olvasnak be telefonjukkal, hanem bankártyájukat ellenőriztetik a bejáratnál. Az Amazon emblémáján kívül azonban az üzletek megtarthatják korábbi kialakításukat, logójukat és márkanevüket, valamint minden szolgáltatást az adott kiskereskedő intéz és ellenőriz. A kosárba helyezett termékeket a rendszer összegyűjti, és a bolt elhagyásakor kiszámlázza azokat.