Koronavírus: beszakadt az egyik legnépszerűbb célország turizmusa

Bangkok, 2020. március 9. Fertőtlenítő kapun megy át egy nő egy bangkoki bevásárlóközpont bejárata előtt 2020. március 9-én. A tüdőgyulladást okozó újkoronavírus-járvány terjedésének megfékezését célzó kapu működése a készítői szerint nanotechnológián alapul. MTI/EPA/Diego Azubel
Vágólapra másolva!
Ezek voltak ma a koronavírushoz köthető legfontosabb hírek és fejlemények a pénz világában.
Vágólapra másolva!

Afrika leggazdagabbja is áldoz a koronavírus elleni küzdelemre

Nigéria államelnöke, Muhammadu Buhari hivatalos közleményben fejezte ki nagyrabecsülését azért, mert a 62 éves nigériai származású Aliko Dangote, üzletember, Afrika legvagyonosabbja, alapítványán keresztül 200 millió nairával (kb. 160 millió forint) segíti az ország felkészülését a koronavírusra. Az összeg több mint felét azok az egészségügyi és hatósági intézmények kapják, melyeknek oroszlánrészük lehet járvány kialakulásának megelőzésében, írja az Africanews. A közlemény emlékeztet rá, hogy Dangote korábban 1 milliárd nairával támogatta egy esetleges ebolajárványra való felkészülést is. Nigériából eddig hivatalosan csak egy igazolt esetet jelentettek (egy üzleti úton lévő olasz férfi vitte magával a vírust Lagosba), de a szubszaharai térség egyre több országában találnak legalább egy vagy néhány koronavírus-fertőzöttet a hatóságok. Kongó pedig bejelentette, hogy megkezdik azon beutazók karanténba helyezését, akik fertőzött régiókból érkeznek.

Beszakadt a thaiföldi beutazó turizmus

A thaiföldi adatok szerint, régen látott mélységbe zuhant az ország beutazó turizmusa. A világ legnépszerűbb desztinációi között lévő Thaiföld illetékes hivatala 44 százalékkal kevesebb turistáról jelentett februrárra az egy évvel korábbiakhoz képest. A csökkenésben nagy szerep jutott a kínai turisták elmaradásának, ők adják ugyanis az odalátogatók nagyját, írja a Reuters az adatokra hivatkozva.

Fertőtlenítő kapun megy át egy nő egy bangkoki bevásárlóközpont bejárata előtt 2020. március 9-én Forrás: MTI/EPA/Diego Azubel

Csak teherszállítást végez Japánba a Cathay Pacific

A hongkongi légitársaság, a világ egyik legnagyobb légi személyfuvarozó vállalata közölte, hogy mostantól kizárólag teherfuvarozást végeznek Japánba. A döntésre a hétvégén, azt követően került sor, hogy Japán bejelentette, mostantól minden kínai vagy hongkongi útlevéllel Japánba érkező utast 14 napos karanténba helyeznek a vírus további terjedésének megfékezésére. A Cathay Pacific törölte március hátralévő részére Tokióba, Oszakába, Szapporoba, Fukuokába, Nagojába közlekedő járatait, illetve az utasok számára nem teszi lehetővé a további foglalásokat. A gépek azonban továbbra is felszállnak majd, mert a Cathay eddig tipikusan az utasszállító gépeken fuvarozta a friss tengeri eredetű élelmiszert és a gyümölcsöket Hongkongba. A cég közölte, vizsgálják, hogyan tudnák megnövelni teherszállítási kapacitásaikat, írja a Reuters.

További 9 üzletet nyit ki újra az IKEA Kínában

A svéd bútorgyártó óriás szóvivője tájékoztatta erről a Reuterst. Múlt hét végén tört meg először a jég, akkor a januárban bezárt 30 üzletből 5-öt nyitott ki a vállalat.