Olaszország és Franciaország a kis- és középvállalatok pénzügyi támogatására Japánban bejelentetett 1,6 ezer milliárd jenes támogatási program példáját követő költségvetési ösztönzőket szorgalmaz Európa szerte a koronavírus-járvány gazdasági következményeinek semlegesítésére.

A koronavírus-járvány megfékezése érdekében hozott intézkedések világszerte, Ázsiában, Európában és Amerikában is komoly fennakadásokat okoztak a feldolgozóipari beszállítói láncokban. Elemzők szerint a termeléscsökkenés gazdasági aktivitást fékező hatása miatt a világgazdasági növekedés jelentős lassulására lehet számítani, sőt akár még recesszióra is sor kerülhet.

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök az ország északi ipari régióira kiterjedő vesztegzár káros gazdasági következményeinek az ellentételezésére megfelelő nagyságrendű költségvetési intézkedésekre tett ígéretet.

Sokkterápiát fogunk alkalmazni a kialakult súlyos helyzet leküzdésére, minden rendelkezésünkre álló gazdasági és humán erőforrás igénybevételével" - jelentette ki. Hangsúlyozta: lazítani kell a szigorú uniós hitelezési korlátokon a nagyobb finanszírozási mozgástér biztosítása érdekében, és lehetővé kell tenni az uniós költségvetési szabályozásban rejlő rugalmasság teljes mértékű kihasználását. "Nem várható el Európától, hogy hétköznapi eszközökkel próbáljon megoldani egy rendkívüli helyzetet" - fogalmazott.

Koronavírusos beteget visznek kórházbaForrás: MTI/Yonhap/Sin Dzsún Hí

Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter az olasz miniszterelnök javaslatai mellé állva összehangolt intézkedésekre szólította fel az euróövezeti tagországokat: Erőteljes, hathatós és összehangolt intézkedésekre lesz szükség a vírusjárványt követő recesszió elkerüléséhez Európában" - mondta a France Inter rádióállomásnak adott interjúban.

"Az euróövezeti pénzügyminiszterek nem engedhetik meg maguknak, hogy a nehéz gazdasági helyet miatti sopánkodásra fecséreljék az időt tanácskozásukon, hanem egy hathatós tervet kell felállítaniuk a gazdaság ösztönzésére" - mondta. Hozzátette, hogy a maga részéről egy "összehangolt és masszív gazdaságösztönző tervet" terjeszt majd az euróövezeti miniszterek elé.