Olaszország és Franciaország euróövezeti gazdaságösztönzést sürget

Szöul, 2020. március 8.
A tüdőgyulladást okozó új koronavírussal fertőzött beteg érkezik egy szöuli kórházhoz 2020. március 8-án.
MTI/Yonhap/Sin Dzsún Hí
Szöul, 2020. március 8. A tüdőgyulladást okozó új koronavírussal fertőzött beteg érkezik egy szöuli kórházhoz 2020. március 8-án. MTI/Yonhap/Sin Dzsún Hí
Vágólapra másolva!
Olaszország és Franciaország a kis- és középvállalatok pénzügyi támogatására Japánban bejelentetett 1,6 ezer milliárd jenes támogatási program példáját követő költségvetési ösztönzőket szorgalmaz Európa szerte a koronavírus-járvány gazdasági következményeinek semlegesítésére.
Vágólapra másolva!

A koronavírus-járvány megfékezése érdekében hozott intézkedések világszerte, Ázsiában, Európában és Amerikában is komoly fennakadásokat okoztak a feldolgozóipari beszállítói láncokban. Elemzők szerint a termeléscsökkenés gazdasági aktivitást fékező hatása miatt a világgazdasági növekedés jelentős lassulására lehet számítani, sőt akár még recesszióra is sor kerülhet.

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök az ország északi ipari régióira kiterjedő vesztegzár káros gazdasági következményeinek az ellentételezésére megfelelő nagyságrendű költségvetési intézkedésekre tett ígéretet.

- jelentette ki. Hangsúlyozta: lazítani kell a szigorú uniós hitelezési korlátokon a nagyobb finanszírozási mozgástér biztosítása érdekében, és lehetővé kell tenni az uniós költségvetési szabályozásban rejlő rugalmasság teljes mértékű kihasználását. "Nem várható el Európától, hogy hétköznapi eszközökkel próbáljon megoldani egy rendkívüli helyzetet" - fogalmazott.

Koronavírusos beteget visznek kórházba Forrás: MTI/Yonhap/Sin Dzsún Hí

Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter az olasz miniszterelnök javaslatai mellé állva összehangolt intézkedésekre szólította fel az euróövezeti tagországokat:

- mondta a France Inter rádióállomásnak adott interjúban.

"Az euróövezeti pénzügyminiszterek nem engedhetik meg maguknak, hogy a nehéz gazdasági helyet miatti sopánkodásra fecséreljék az időt tanácskozásukon, hanem egy hathatós tervet kell felállítaniuk a gazdaság ösztönzésére" - mondta. Hozzátette, hogy a maga részéről egy "összehangolt és masszív gazdaságösztönző tervet" terjeszt majd az euróövezeti miniszterek elé.