Már nemcsak Kínában és Dél-Koreában fertőtlenítik speciális módszerrel a készpénzt, hanem Magyarországon is. A Magyar Nemzeti Bank komolyan veszi a vírusfenyegetést, ezért naponta többmilliárdnyi forintot helyez karanténba, majd tisztít meg - tudta meg a Ripost.

IllusztrációForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A vírus akár napokig is életben maradhat a műanyagon, papíron és pár óráig a fémen is, ezért javasolja minden szakember a gyakori kézmosást. Az köztudott, hogy a papírpénzen a vírusok egy része - ilyen az influenza egyes vírusai - életben maradhat akár két héten keresztül is, ráadásul a bankjegyek azok az eszközök, amik nagyon gyakran cserélnek gazdát. Emiatt már nemcsak Kínában, de Dél-Koreában is speciális eljárással kezelik, fertőtlenítik, karanténba helyezik a készpénzt, hogy megakadályozzák a felületén megtapadó, ideig-óráig életképes koronavírus terjedését. Az európai gócpont, Olaszország és az euró kapcsán egyelőre nem tudni ilyen óvintézkedésekről. 

Az MNB folyamatosan fertőtleníti a készpénzt

„A Magyar Nemzeti Bank logisztikai központjában – a koronavírus terjedésének megelőzését szolgáló intézkedéseként is –  a készpénzforgalomból naponta milliárdos nagyságrendben, zárt konténerekben befizetett bankjegyeket minden esetben a vírus túlélési periódusával összhangban két hétig „pihenteti". Azt követően a megfelelőnek ítélt és kötegelt bankjegyeket zsugorfóliázzák, és azokat egy 160-170 Celsius-fok hőmérsékletű alagúton küldik át. Az alkalmazott intézkedésnek és a korszerű technológiának köszönhetően a jegybankba befizetett bankjegyek újra kifizetése esetén minimális a kockázata annak, hogy esetlegesen fertőzött bankjegyek kerüljenek a forgalomba" - válaszolta a jegybank a lap megkeresésére. 

IllusztrációForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A terminál is fertőzhet

Sokan készpénz helyett inkább bankkártyát használnak, így fizetéskor nem érintkeznek a pénzzel. A legfrissebb kimutatások szerint azonban nemcsak a papíron, de a műanyag felületen, így a banki terminál gombjain is életképes maradhat a koronavírus.  A Greifswaldi Egyetem szakembere, dr. Günter Kampf professzor és munkatársai számára ugyan nem állt rendelkezésre a legújabb koronavírus-típus, több más viszont igen. A SARS koronavírus P9-es törzse például műanyagon és üvegen, 4, papíron 4-5, fémen pedig 5 napig is életképes.

Biztonsági okokból az 5000 forint feletti bankkártyás fizetésekkor nem elég a banki terminálhoz érinteni a kártyát, az PIN-kódot is kér. Annak megadásakor pedig ujjunk érintkezik a terminál más vevők által is használt műanyag nyomógombjaival, melyeken szintén megtapadhat a koronavírus. Ha azonban 5000 forint alatti értékben vásárolunk, nem kell PIN-kódot megadnunk. 

5000 forint értékű vásárlás alatt nem kell PIN-kódot megadniForrás: MTI/Földi Imre