Januárban nőtt az export és az import

kamion, teherautó, fuvarozás, fuvarozó cégek, áruszállítás, adóemelések
Vágólapra másolva!
433 millió euróra nőtt a külkereskedelmi többlet januárban az egy évvel ezelőtti 384 millió euróról - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az ipari termelés élénkülésével összhangban az export euróértéke 2,8, míg az importé 2,4 százalékkal növekedett, így 49 millió euróval nőtt a külkereskedelmi többlet.
Vágólapra másolva!

Tavaly összességében 3,9 százalékkal nőtt az export, 4,8-cal pedig az import, így 665 millió euróval csökkent a külkereskedelmi többlet a tavalyelőttihez képest.

- véli Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője. A kifejezetten romló európai és nemzetközi konjunktúra ellenére az export növekedése pedig a jobb kapacitás-kihasználtságot, valamint új kapacitások üzembe helyezését tükrözi. A koronavírus terjedése jelentősen rontja a globális kereskedelmi kilátásokat, egyrészt a kereslet drámai visszaesése, másrészt a beszállítói láncok széttöredezése miatt. Így a Takarékbank várakozásai szerint egyfelől az export, másfelől az import csökkenhet rövid távon, a járvány csillapodása után azonban a kereskedelem döntő része gyorsan helyreállhat.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője Forrás: YouTube/GazdaságTV

A külkereskedelmi többlet romlását az elmúlt években részben az olajárak emelkedése miatt romló cserearányok is okozták, ami a tavalyi év során némileg javult. Tavaly összességében már csak kisebb visszaesést mutatott a külkereskedelmi többlet, döntően új exportkapacitások üzembe helyezése miatt, az utóbbi így részben ellensúlyozhatta a markánsan romló európai növekedési kilátásokat. A cserearányok romlása szintén megállhat, az idei év elején pedig jelentősen javulhat az olajárak összeomlásának köszönhetően, így a tavalyi 4,855 milliárd euró többlet után a következő években újra emelkedhet a külkereskedelem többlete a belső kereslet, nagyrészt a beruházások lassulása miatt, ami az import növekedési ütemét is lassítani fogja. Míg a következő években létrejövő új exportkapacitások további lendületet adhatnak a kivitelnek, ennek hatására

idén 5,5 milliárd euró közelébe emelkedhet a külkereskedelmi többlet.

Idén folytatódhat a pozitív tendencia a külkereskedelmi mérleg alakulásában Forrás: MTI/Füzesi Ferenc

A tartósan magas külkereskedelmi többletnek köszönhetően a folyó fizetési mérleg a következő években ismét, a külső finanszírozási képesség pedig, tartósan pozitív szaldót mutathat, ami hozzájárul a külső adósságok és így a külső sérülékenység meredek csökkenéséhez. A következő években pedig a hazai gazdaság nettó külső hitelezővé válhat, amit az uniós forráslehívások gyorsulása is támogat. Ezek a folyamatok pedig a forintnak újra tartós támaszt adhatnak, így a következő években a forint lassú és fokozatos erősödésére számítanak a Takarékbank elemzői.