Váratlan fordulat történt az olajpiacon

economy politics Horizontal
A Saudi Aramco car with visiting journalists is seen outside the company's Natural Gas Liquids plant in Saudi Arabia's remote Empty Quarter near the United Arab Emirates, on May 10, 2016. Despite collapsed global oil prices, production is expanding at Shaybah, as it is in other units of the company at the centre of the kingdom's Vision 2030 drive for diversification away from oil. The Saudi government plans to sell less than five percent of the company in what officials say will be the world's largest-ever share offering, while transforming Saudi Aramco into "a global industrial conglomerate". By 2020 the company says it will have tripled its gas processing capacity from levels at the turn of the century. / AFP PHOTO / IAN TIMBERLAKE
Vágólapra másolva!
Újra esni kezdtek az olajárak szerda délelőtt, miután a Saudi Aramco szaúdi állami többségű olajvállalat jelentette, hogy kitermelésének növelésére utasította az energetikai minisztérium. Ezzel még tovább fokozódik a napokban kialakult olajárháború.
Vágólapra másolva!

A világ legnagyobb integrált kőolaj- és földgázipari vállalatának számító Saudi Aramcót irányító Amin Naszír közölte, hogy napi egymillió hordóval, 12 millióról 13 millióra kell emelniük a kitermelési kapacitást.

A bejelentésre elolvadtak a korábbi nyereségek, és csökkenésre váltottak az olajárak.

Közép-európai idő szerint szerda kora délután a globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség közül az északi-tengeri Brent májusi szállításra 2,7 százalék körüli mínuszban, a 36 dolláros szinten, a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) pedig szintén 2,7 százalékos veszteségben, a 33 dolláros tartományban állt az áprilisi jegyzésekben.

Napi maximumán azonban a Brent még 39,59 dolláron, 6,36 százalékos, a WTI pedig 36,33 dolláron, 5,73 százalékos nyereségben állt. A hétfőn elszenvedett 25 százalék körüli veszteség mintegy felét dolgozták le az árak szerda hajnalra azokra a reményekre, hogy az észak-amerikai olajvállalatok visszafogják a kitermelést a négyéves mélypontra került árak határára.

A Brent típusú olaj hordónkénti árfolyamának alakulása Forrás: Investing.com

Az IHS Markit londoni pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport elemzői arra számítanak, hogy a Brent ára akár 30 dollár alá is lecsúszhat az olajkereslet visszaesése miatt. Szaúd-Arábia az utóbbi néhány hónapban napi 9,7 millió hordó kőolajat termelt ki, de vannak kihasználatlan kapacitásai, és a tározókban több százmillió hordó olajat halmozott fel.

A friss döntést a CNBC-nek egy elemző úgy kommentálta:

ezzel világossá vált, hogy Szaúd-Arábia megpróbál maximális nyomást helyezni Oroszországra és az Egyesült Államokra.

Az amerikai olajvállalatok azért szenvedhetik meg az olajárháborút, mert – különösen a palaszektorban működő cégek – relatíve magas költségekkel termelnek. Vagyis ha az olajár tartósan a mélyben marad, akkor az igen komoly fejfájást okoz az amerikai palaszektornak, mivel az iparági szereplők nem tudnak nyereségesen működni.

A Reuters értesülései szerint egyébként szerdán az orosz energiaügyi miniszter tanácskozást tart az ország olajvállalatainak vezetőivel. Itt minden bizonnyal felmerül majd az is, hogy fenntartsa-e Oroszország az eddigi szövetségét az OPEC-kel.

Összeomlott az olajár, és 30 százalékos mínuszban kezdődött a hét

Egészen 30 százalékos mínuszban kezdte a hétfőt a korai ázsiai kereskedés során az olaj. Az árfolyam azt követően omlott össze, hogy a múlt hét végén az OPEC és Oroszország nem tudott megállapodni a kitermeléscsökkentésről. Mindez pedig összeadódott az egyébként is meglévő piaci pánikkal, ami teljesen megroppantotta a nyersanyagot.

Lefelé húzzák az olajárakat azok az aggodalmak is, hogy a koronavírus-járvány súlyos csapást mérhet a gazdaságra és visszaveti az energia iránti keresletet. A világ több országában intézkedéseket hoztak a kormányok és jegybankok a járvány negatív gazdasági hatásainak ellensúlyozására. Legutóbb, éppen reggel az angol jegybank hajtott végre váratlanul 50 bázispontos kamatcsökkentést.

Szaúd-Arábia várhatóan az idén stabilan tudna működni 40 dollár alatti olajár mellett is, de egy ilyen forgatókönyv idővel már súlyosan érintené az ország gazdaságát

– mondta Cailin Birch, az Economist Intelligence Unit (EIU) elemzője. A szakember hozzátette, jelenleg úgy tűnik, Rijád megpróbálja gyorsan sokkolni a piacot, abban reménykedve, hogy az év későbbi szakaszában az olajár stabilizálódni fog.

Szaúd-Arábia bekeményített az olajpiacon Forrás: AFP/Ian Timberlake

Az olajárak hétfőn azután omlottak össze, hogy Szaúd-Arábia bejelentette, áprilistól 6-8 dollárral csökkenti különböző nyersolajtermékei hordónkénti árát, és jelentősen, újra napi 10 millió hordó fölé viszi kitermelését.

A sivatagi királyság gyakorlatilag árháborút indított ezzel a döntésével Oroszország ellen, megtorlásul amiatt, hogy Moszkva nem volt hajlandó beleegyezni a nagy olajexportáló országok kitermelésének még erősebb visszafogásába,

hanem csak meghosszabbította volna a kitermelést jelenleg napi 1,7 millió hordóval korlátozó, március végéig érvényes megállapodást az év végéig.