Egy speciálisan a járványügyi innovációk kidolgozására és megvalósítására létehozott szenegáli létesítményben készül az a gyorsteszt, amellyel az eddigiekhez képest jelentősen rövidebb idő, 10 perc alatt hiteles teszt végezhető az új típusú koronavírusra - írja a Quartz.

A DiaTropix nevű, dakari létesítményben (Szenegál) fejlesztik azt a koronavírus-gyorstesztet, amellyel 10 perc alatt kimutatható a koronavírus-fertőzés. Ez nagyon sokat lendíthet a vírus visszaszorításáért folytatott erőfeszítéseken, az időtényező ugyanis kritikus az ilyen súlyos fertőzések időbeli felismerésében és kezelésében.

A fejlesztés a brit kormány támogatásával valósul meg, mely korábban 46 millió fontot különített el a Covid-19 vírussal kapcsolatos megelőzési és kutatási feladatokra.

Ebből 1 millió fontot (kb. 390 millió forint) a Mologic nevű brit biotechnológiai cég kapott, hogy gyors és megbízható teszteszközt készítsen a vírusra. A cég a dakari Pasztőr Intézettel együttműködésben dolgozik az említett telephelyen, és a hírek szerint, közel járnak a sikerhez.

IllusztrációForrás: AFP/Jung Yeon-Je

A Mologic korábban már készített hasonló, könnyen használható tesztkészleteket az ebolára, kanyaróra és a sárgalázra. A vuhani koronavírusra fejlesztett készletük prototípusát a liverpooli Trópusi Betegségek Intézete, a Londoni Egyetem, a vuhani Virológiai Intézet, illetve malajziai és brazíliai intézetek vizsgálják be, és ha megfelel, validálják, azaz hivatalos ajánlással látják el.

A tervek szerint a 10 perces teszt már júniusban gyártásba kerülhet - szintén Szenegálban -, és kézi eszközként lesz használható, azaz nem szükséges komoly laborapparátus jelenléte az eredmény kiértékeléséhez.

Ha beválik, fontos szerephez juthat a koronavírus elleni küzdelemben, mert a vírus globális terjedését egyelőre nem sikerült megállítani. Eközben egyes beszámolók szerint, egyes laborok kezdenek kifogyni azokból az anyagokból is, melyek nélkülözhetetlenek a koronavírus tesztelési eredményeinek kiértékeléséhez.